Lied van de geredde drenkeling

Tentoonstelling van Henrike Gootjes in Museum Tromp’s Huys

23 april 2015 - In augustus 2001 vond een spelende jongen in de duinen van Kampeerterrein Stortemelk restanten van een skelet. Het bleek uiteindelijk om een massagraf te gaan met daarin mogelijk 16 skeletten. ‘Waar kwamen de botresten vandaan en hoe lang lagen ze daar al?’, vroeg iedereen zich af. De vondst van de beenderen leidde tot wilde speculaties…

Deze en andere verhalen - maar ook tekeningen, historisch onderzoek, handwerktechnieken, tattoos en inbreng van anderen - hielpen kunstenares Henrike Gootjes bij het maken van een tentoonstelling over de geredde drenkeling. Het verhaal over het zeemansgraf bij Stortemelk inspireerde Henrike tot het maken van een kunstwerk. Dat werk, Zeemansgraf, staat symbool voor al die drenkelingen die levenloos aanspoelden en op het eiland begraven werden.

Lokale geschiedkundigen brachten verhalen over schipbreuk en reddingen, zeevarenden vertelden over hun avonturen op de zeven zeeën en thuisblijvende vrouwen deelden hun bange harten. Het verhaal van de vader van Piet Ottosen werd opgetekend.  Er werden liederen en gedichten geschreven. De dorre boom uit het wapen van West-Vlieland, het dorp dat in 1736 verdronken is, werd verwerkt in een patroon voor een trui en een beugeltas. Een Vlielandse breidde met dat patroon een trui voor de geredde drenkeling.

Al deze teksten, foto’s, borduursels, textiele collages, de trui, de beugeltas vormen samen het participatieproject ‘Lied van de geredde drenkeling’. Te zien in Museum Tromp’s Huys tot 20 september 2015.

Henrike Gootjes schrijft tijdens de tentoonstelling wekelijks een Blog.
www.henrikegootjes.com

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Hennie Broers, Michael Buckley, Caroline Copini, Nel Cupido, Henk Dillerop, Jan Pieter Gootjes, Gerrit Grijpstra, Jan Houter, Jackie King, KNRM Vlieland, Linnenservice Vlieland, Nini List, Dirk Oosterbaan, Theo Oosterbaan, Gerda Posthumus, Jan van der Veen, Jo Visser, Julia Visser, Paul & Marian Woestenburg, Stichting Recreatiebelangen Vlieland.