Vacature projectmedewerker digitalisering

Museum  Tromp’s Huys doet mee in het digitaliseringsproject van de provincie Friesland, Kolleksjes Tichtby. Dit project heeft als doel om het Friese culturele erfgoed digitaal te ontsluiten. In de periode 2015-2018 stelt de provincie hiervoor geld beschikbaar. Het is de bedoeling dat musea hun collecties op nationale, provinciale, regionale of thematische erfgoedsites kunnen presenteren, en vooral op hun eigen website. Daardoor wordt de Friese cultuur beter ontsloten. De Museumfederatie Fryslan, waarbij Museum Tromp’s Huys is aangesloten, heeft hiervoor een plan opgezet.
Binnen de collectie van het museum zijn een aantal deelcollecties nog niet of nauwelijks gedigitaliseerd. We willen beginnen met een schenking oude prentbriefkaarten en daarnaast gastenboeken en oude zeekaarten. Voor de digitalisering hiervan zijn we op zoek naar een projectmedewerker digitalisering.

Wat verwachten wij?

 • Je verricht logistieke werkzaamheden
 • Je selecteert en registreert materiaal voor transport uit de collectie volgens opdracht.
 • Je maakt het materiaal gereed voor transport (verpakt en etiketteert volgens de regels en aanwijzingen).
 • Je plaatst gescand en gedigitaliseerd materiaal  terug in het depot.
 • Je digitaliseert materiaal uit de collectie
 • Je voert scan- en/of digitaliseringsopdrachten uit
 • Je voegt identiteitskenmerken toe

Wat vragen wij?

Je hebt een collegiale instelling, werkt nauwgezet en kunt zelfstandig taken uitvoeren. Je beschikt over goede computervaardigheden, ervaring in het scannen van documenten en hebt affiniteit met het culturele erfgoed van Vlieland. Je hebt minimaal een LBO werk- en denkniveau.

Wat bieden wij?

 • Inschaling op basis van de Provinciale schaal 3
 • Minimaal €1478,99 en maximaal €2112,85 bruto op basis van een 36-urige werkweek
 • Een tijdelijk contract voor de duur van 3 maanden met zicht op verlenging met maximaal 9 maanden.
 • Deze werkzaamheden zijn ook in deeltijd uit te voeren.

Sollicitaties op deze functie kun je tot 1 november 2015 per post sturen aan Annie Beiboer, de voorzitter van het bestuur van Stichting Museum Tromp's Huys, via Postbus 11, 8899ZN Vlieland of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen kun je terecht bij Elsje de Ruijter, directeur van het museum. Zij is vanaf maandag 12 oktober weer bereikbaar op 0562 453610 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Prentbriefkaarten

Prentbriefkaarten

Geef bij uw bestelling het gewenste aantal en de bijbehorende nummers op. De kaarten kosten € 0.90 per stuk. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

   

 

1

2

3

 

 

4

5

6

   

 

7

8

9

   

 

10

11

12

   

 

13

14

15

   

 

16

17

18

Collectie

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het VVV-kantoor en in het Oude Raadhuis.

 

Ja ik doe mee

12 juni 2013 - Onder de aansprekende leus "Ja, ik doe mee!", doet Museum Tromp's Huys een beroep op de betrokkenheid van de vrienden van het museum. Door middel van crowdfunding wil het museum geld inzamelen om een schilderij te kopen van Roos Schuring.

Het betreffende schilderij maakt onderdeel uit van de huidige tentoonstelling ‘Vlieland op z’n breedst’, waarin panoramaschilderijen worden getoond die vorig jaar vanaf de zeesleper Holland van de Vlielandse kust zijn gemaakt.  Het schilderij van Roos Schuring, getiteld ‘Kust van Noordoost Vlieland, 53˚18’40’’N-05˚00’06’’O’, valt op te midden van de andere panoramaschilderijen. Het is een zeer krachtig gecomponeerd werk en het brengt Vlieland fraai in beeld.

Stichting Museum Tromp's Huys heeft niet alleen veel schilderijen van rond 1900 in de collectie, de stichting verzamelt ook werk van hedendaagse kunstenaars. Met deze verzameling wil de stichting laten zien welke creativiteit het eiland los maakt. De verzameling is een soort beeldende geschiedschrijving. 

Wilt u Museum Tromp’s Huys meehelpen om het panoramaschilderij van Roos Schuring - met de o, zo herkenbare vuurtoren of 'kabouter' - te kopen? Doe dan mee en zeg: "Ja, ik doe mee! Ik maak mijn bijdrage over op 138545812 t.n.v. Museum Tromp’s Huys o.v.v. panorama en mijn gewenste naamsvermelding*." Het schilderij kost € 4950,=. 

*Als u € 100,= of meer overmaakt, dan wordt uw naam bij het schilderij vermeld onder de door u vermelde naam. Wenst u geen naamsvermelding, geef dan geen naam op. Mocht onverhoopt de koopprijs niet worden gehaald, dan krijgt u uw bijdrage teruggestort. Mag in dat geval echter uw bijdrage worden gebruikt om een andere aankoop te bekostigen, dan kunt u dat aangeven door i.p.v. panorama uw bijdrage te doen o.v.v. donatie. 

Uw bijdrage is aftrekbaar van de belastingen. Museum Tromp's Huys is een instelling met een ANBI-status. Check de status hier(opent in nieuwe tab).

Bij voorbaat dank voor uw gulle bijdrage! 

Organisatie

Persberichten | Beleidsstukken | Bibliotheek | Steun het museum

Museum Tromp's Huys is sinds eind 2007 ondergebracht in een stichting, Stichting Museum Tromp's Huys. Deze stichting is bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Donaties aan de stichting kunnen worden afgetrokken van de (inkomsten)belasting. Lees meer...

Samenstelling bestuur

Annie Beiboer (voorzitter)
Ruurd Bron (secretaris)
Ineke Weber (penningmeester)
Kees Storm
Jan van der Veen

Missie en visie 

In het beleidsplan 2013-2017 worden de doelstellingen en de plannen om deze doelstellingen te bereiken helder geformuleerd.

Samenvatting Beleidsplan 2013-2017

De Stichting Museum Tromp’s Huys, statutair de rechtspersoon achter het museum, heeft als reden van bestaan o.a. het bevorderen van interesse voor de (cultuur)geschiedenis van het eiland Vlieland in het algemeen en het conserveren en tentoonstellen van objecten die te maken hebben met deze geschiedenis in het bijzonder.

Die (cultuur)geschiedenis van Vlieland kent vele facetten. Welke specifieke rol het museum daarin wil spelen is nog niet eerder goed vastgelegd. Na de totstandkoming van dit meerjarenbeleidsplan, en – in een later stadium – een collectieplan en een tentoonstellingsplan, moet die rol helder zijn.

De museumfunctie van het Tromp’s Huys zou versterkt kunnen worden. De tuin en de atelierwoning achterin die tuin bieden veel kansen de museumfunctie te verbreden en te verrijken. Als we de tuin inrichten zoals hij geweest kan zijn ten tijde van Akersloot, dan zouden we daarmee de geschiedenis van het huis versterken. Bovendien kan een dynamische tuin, waarin oude gewassen geteeld worden en met oude gereedschappen wordt gewerkt, interesse opwekken in de geschiedenis.

We verwachten daarmee ook de (Vlielandse) jeugd voor deze geschiedenis te interesseren. Het levendiger maken van het museum en het daarmee aantrekkelijk te maken voor de jeugd, willen we in de komende beleidsperiode verwezenlijken.

Daarnaast willen we de winkel een betere uitstraling geven en het assortiment aanpassen om meer omzet uit de museumwinkel te kunnen genereren. Het verband met de Vlielandse geschiedenis en de collectie van het museum zullen we daarbij niet uit het oog verliezen.

Tenslotte verplichten veranderde eisen van de Museumregistratie ons o.a. tot actualisering van bestaande en het schrijven van nieuwe beleidsstukken en tot digitalisering van de collectie.

Beleidsplan 2013-2017

Medewerkers en vrijwilligers

Bij Museum Tromp's Huys zijn circa 40 vrijwilligers actief. Er werken 4 betaalde krachten, samen goed voor 1,9 FTE. De bestuursleden krijgen geen vergoeding voor hun werkzaamheden anders dan een onkostenvergoeding voor gemaakte kosten.

 

Subcategorieën

In deze categorie bevinden zich artikelen over de collectie èn de rubriek uitgelicht