Openingsweekend Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

16 januari 2018 - Het weekend van 26-28 januari is het weekend waarin de officiële opening plaatsvindt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Op veel plaatsen in de hele provincie worden op vrijdag 26 januari verhalen verteld: 2018verhalen. Op Vlieland doen we daar ook aan mee! Er zullen verhalen verteld worden in Museum Tromp’s Huys, De Noordwester en de kerk. Verhalen over ‘het verhaal achter de dingen’, verhalen over hoe het is om hier te werken, waarom iets heel bijzonder is. Verhalen over het waarom, het waar en het hoe.

De verhalen zijn voor alle leeftijdsgroepen, van jong tot oud. Ook de kinderen van Vlieland zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan en naar de verhalen te komen luisteren! De deur van het museum zwaait open om 19:00 uur. Kom mee voor een wandeling langs de verschillende verhalenvertellers en drink na afloop met de verhalenvertellers een drankje bij De Lutine! Kijk op www.2018verhalen.nl voor meer informatie over alle verhalen die in Friesland verteld gaan worden.

Nel Cupido ontvangt je klokslag 19:00 uur bij de entree en vertelt over de beginjaren van het museum. Harry van Keulen vertelt over het scheepsmodel van de Zeven Provinciën. Heleen Rommens vertelt een hilarisch verhaal over hoe het is om Praatje Film in het museum te houden. Agnes Nagtzaam neemt je vervolgens mee naar De Noordwester en vertelt in het voorbijgaan een verhaal over de de klok van het Oude Raadhuis.
In de Noordwester vertelt Dirk Bruin waarom de Tweede Wereldoorlog hem zo fascineert. Marjan Woestenburg vertelt over het wonen bij de haven. Elsje de Ruijter laat jullie een aantal fragmenten uit een oude film van Vlieland zien en vertelt waarom het zo bijzonder is dat deze beelden er zijn. Henk Veerdig vertelt over de wind. Dan neemt Elsje je mee naar het schilderijendepot van het museum aan de Achteromweg en vertelt over het hoe en waarom van luchtvochtigheid en temperatuur. Vervolgens neemt ze je mee naar de kerk.

Gerda van Keulen vertelt daar een verhaal over konijnen. Janke Boomsma vertelt een filosofisch verhaal en Jan den Ouden vertelt waarom op Vlieland een bevruchtingsstation voor bijen kan zijn.
De verhalen duren niet langer dan 5-10 minuten. Na afloop is er een afsluitend drankje ter ere van Leeuwarden (en de hele provincie Friesland) Culturele Hoofdstad 2018! Daar is iedereen welkom!

Schema 26 januari
19:00 start in Museum Tromp’s Huys
19:30 wandeling naar De Noordwester via het Oude Raadhuis
19:45 vervolg in De Noordwester
20:15 wandeling naar depot museum
20:30 wandeling naar kerk
20:45 verhalen in de kerk
21:15 einde verhalen en afsluiting bij De Lutine

Avond 'Herinneringen delen': Bezoekers blikken terug op geslaagde avond

13 oktober 2017 - Podium Vlieland stond donderdagavond in het teken van herinneringen delen. De liedjes van Sjoerd Elsinga gingen over ouder worden, herinneringen aan Vlieland en aan vroegere liefdes. Herman van Hoogdalem blikte terug op zijn bezoeken aan Vlieland als jongetje met zijn ouders en als ouder van jonge kinderen. Hij vertelde hoe hij ertoe gekomen was om oudere mensen te portretteren.

Jaap Bankras, Nel Cupido, Henk van Randen en Jan Elsinga gaven vanaf het podium feedback op de interviews die Elsje de Ruijter met hen had gevoerd. Herman vroeg hen of ze achteraf nog iets vergeten waren te vertellen. En wat of hun eerste herinnering op Vlieland was. “Dat weet mijn zus beter”, zei Henk, “die is een paar jaar ouder.”

Monnie Pronk-van Randen vertelde toen dat Henk bij geboorte slechts 2 pond woog. Couveuses waren er nog niet en de jonge Henk werd met doeken om warm in een theedoosje gelegd. Monnie mocht de nieuwe aanwinst bekijken. “En denk je dat ik dat mooi vond, zo’n kikker in een doosje?” En Nel Cupido over het portret dat Herman van haar had gemaakt: “Ik zie er een stuk jonger uit. Je hebt alle rimpels weggelaten.”

Na de pauze vertelde Gerda Posthumus kort over Portret van Vlieland 2.0, het vervolg op deze eerste serie van 15 portretten. Samen met Henk Veerdig gaat zij de komende reeks interviews afnemen. Het eerste interview is al gedaan, met Sierd Visser. Gerda gaat bij alle nieuwe interviews gedichten maken. Ze wil in woorden de binnenkant van de mensen proberen te vatten. Die gedichten worden door een typograaf fraai op papier gezet. Dat wordt de hedendaagse, kunstzinnige invulling bij de interviews. Gerda neemt als het ware het stokje over van Herman van Hoogdalem. Over een paar jaar zal er een nieuwe tentoonstelling komen met een nieuwe serie 70-plussers van Vlieland.

Herman lichtte nog een puntje van de sluier op van Gezichten van dementie, een tentoonstelling die waarschijnlijk in 2019 of 2020 naar Vlieland komt. Voor die tentoonstelling maakte hij enorme portretten van mensen met dementie. Hij liet een kort en indringend fragment zien uit een documentaire over deze tentoonstelling.

Sjoerd Elsinga sloot de avond – op verzoek – af met een ‘lang zal hij leven’ voor zijn jarige vader. Senior Elsinga kreeg ook nog een bos bloemen aangeboden.
De bezoekers waren enthousiast over deze gezellige avond, die mede dankzij de CHV en Podium Vlieland tot stand is gekomen.

De prachtige portretten van de 15 Vlielanders zijn te koop. Informeer ernaar bij het museum.

Open Monumentendag Vlieland

Museum en Oude Raadhuis geopend met activiteiten

6 september 2017 - Op 9 september, tijdens de Open Monumentendagen, zijn het Oude Raadhuis en het Tromp’s Huys korte of langere tijd geopend voor publiek. In beide rijksmonumenten is een rondleiding. Een korte, gratis rondleiding in het Tromp’s Huys start om 15:00 uur, die in het Oude Raadhuis om 16:00 uur. Het raadhuis is alleen tijdens de rondleiding open.

Daarnaast is er van 14:00 tot 17:00 uur in Museum Tromp’s Huys Demonstratie Ambachten. Enthousiaste vrijwilligers laten zien hoe je spint, met touw mooie attributen knoopt, hoe je matten vlecht, merklappen borduurt, tasjes van kralen breit en matten spekt. Toegang tot het Oude Raadhuis is gratis, toegang tot Museum Tromp’s Huys is speciaal voor de Open Monumentendag slechts 1 euro. Museumkaart is geldig.

Museum Tromp’s Huys is altijd vrij toegankelijk voor inwoners van Vlieland. Nog tot 5 november is de tentoonstelling Portret van Vlieland te zien met portretten van 15 inwoners. De door Herman van Hoogdalem gemaakte aquarellen zijn te koop. Van de hele tentoonstelling is een usb-stick met 9 uur luisterplezier te koop.

Open monumenten

Van de overige monumenten op het eiland is op zowel zaterdag als zondag de vuurtoren geopend van 10:30 tot 14:00 uur. De reddingbootschuur, Duinkersoord 33, is zaterdag open van 10.00 tot 17:30 en zondag van 12:00 tot 16:00 uur. In Galerie de Reddingbootschuur wordt werk geëxposeerd van o.a. Frank Oosterhoff, Marjet van Veelen, Ger Lamerus en Itty Koster.
In het Armhuis, aan het Kerkplein, kun je terecht vanaf 12:00 uur. Daar wordt werk geëxposeerd van o.a Peter Petersen, Corneille en Karina Koster.

Activiteiten rond Portret van Vlieland

Herinneringen delen

3 oktober 2017 - Op de bijzondere avond Herinneringen delen in Podium Vlieland zal Herman van Hoogdalem, de schilder van de 15 portretten op de tentoonstelling Portret van Vlieland in Museum Tromp’s Huys, vertellen over zijn werk en na de pauze een aantal geportretteerden vragen hoe ze erop terugkijken.

Tijdens de avond zal Sjoerd Elsinga zorgen voor de muziek. Naast zijn bekende lied Laat me maar op Vlieland zijn, zal hij ook een paar meezingers ten gehore brengen. Er zal een korte voorvertoning zijn van een aflevering uit Gezichten van dementie, een tentoonstelling die waarschijnlijk in 2019 naar Vlieland komt. Ook zal Gerda Posthumus vertellen hoe ze met Henk Veerdig een vervolg geeft aan Portret van Vlieland.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Podium Vlieland en de Cultuur Historische Vereniging. De toegang kan daardoor gratis zijn. Wil je erbij zijn? Geef je dan op bij Museum Tromp’s Huys (balie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 451600). Podium Vlieland heeft maar een beperkt aantal stoelen en vol is vol!

Herinneringen delen
12 oktober
Aanvang 19:30 uur
Podium Vlieland

Workshop Portret schilderen

Op vrijdag 13 oktober geeft Herman van Hoogdalem een workshop Portret schilderen. De workshop bestaat uit twee dagdelen. De deelnemers mogen zelf kiezen in welk materiaal ze willen werken (acryl of olieverf). De deelnemers zorgen zelf voor hun materiaal. Neem vooral veel schetspapier/blokken mee. De kosten voor deze workshop zijn 50 euro. Wegens het beperkt aantal deelnemers, is opgave vooraf gewenst. Dat kan bij Museum Tromp’s Huys (balie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 451600).

Workshop Portret schilderen
13 oktober
Van 14:30-17:00 en van 19:30-22:00
Voormalige bibliotheek
Aanmelden bij Museum Tromp’s Huys

Achter Diek drukbezocht

Tijdens derde editie van festival bij Museum Tromp’s Huys kwamen ruim 550 bezoekers langs

18 juli 2017 - Zeker 550 mensen – gasten, eilanders, kinderen en volwassenen – kwamen afgelopen zondag een kijkje nemen in de tuin van het museum. Ze luisterden naar de muziek, aten een visje of dronken wat. De derde editie van Achter Diek stond in het teken van Portret van Vlieland, de huidige tentoonstelling in het museum. Het thema was ‘verhalen vertellen’.

Er was ook een echte verhalenverteller uitgenodigd, Gerrit Jan Zwier, die op het podium gezeten in een leunstoel een verhaal voorlas uit ‘Vlieland in gevaar’. In deze jeugdroman wil een schatrijke zakenman Vlieland opkopen om er een pretpark te beginnen, maar een aantal eilandbewoners komt daartegen in opstand. Een boek dat eigenlijk in geen enkele boekenkast op Vlieland mag ontbreken.

Op het gras achter in de tuin stonden achter een kraam: Nel Cupido (breisels), Gerda van Keulen (cranberryjam), Nils Koster (kaas) en Joke Steerenberg (sieraden van strandvondsten). Er werd poon en sliptong gerookt door Vincent Kikstra. Paul Woestenburg sneed vakkundig verse oesters open. In de schaduw tegenover het uitgiftepunt van drank en fris stond Gerrit Grijpstra met zijn haringkar.

Er was niet alleen wat te luisteren, te eten en te drinken, bezoekers konden bij Sierd Visser en Adèle Graaff zien hoe wol en zijde gesponnen wordt en hoe je die met planten uit de natuur kunt verven. De tuin zelf zag er mooi uit, dankzij de inzet van vele groene vingers op de dag ervoor. Sanne uit Zaltbommel had de oproep op Facebook gelezen en was er zaterdag zelfs speciaal een dag voor naar Vlieland gekomen!

Dankzij de medewerking van muzikanten en ‘standhouders’, de inzet van vele vrijwilligers en de sponsoring door Spar Mulder, Bakkerij Westers, Kampeerterrein Stortemelk, Harry Jurjens, Dam 20 en gemeente Vlieland was Achter Diek weer een geslaagd feestje. Het werd afgesloten met een medley van oud-Nederlandse liedjes waarmee iedereen kon meezingen.

De vierde editie van Achter Diek vindt plaats op 15 juli 2018. Zet de datum maar alvast in de agenda.