Museum Tromp’s Huys op voordekunst

Tentoonstelling Portret van Vlieland met hulp van donateurs mogelijk

6 mei 2015 - Ineens realiseren we ons dat, met het wegvallen van de ouderen om ons heen, ook een deel van ons collectieve geheugen wegvalt. Zeventig-plussers beschikken over herinneringen die nog niet zijn vastgelegd op papier, film of band. Voordat die herinneringen vergeten zijn, willen Herman van Hoogdalem en Elsje de Ruijter een deel daarvan vastleggen. Daarvoor wordt geld opgehaald via de website voordekunst.nl, een platform voor donateurs en creatieve geesten.

Museum Tromp’s Huys zal in 2017 een tentoonstelling presenteren in samenwerking met de kunstenaar Herman van Hoogdalem. Daartoe zal de orale geschiedenis van Vlieland worden vastgelegd in korte films en geïllustreerd met portretten in aquarel. Herman van Hoogdalem is een kunstenaar die veel op Vlieland geschilderd heeft. Een aantal jaar geleden heeft hij zeer indringende portretten gemaakt van dementerenden. Gijs Wanders hield interviews met familieleden van de geportretteerden. Dit project resulteerde in 2013 in een tentoonstelling in het Drents Museum en in een boek, getiteld ‘Gezichten van dementie’ uitgegeven door W Books. Meer informatie over Herman: www.hermanvanhoogdalem.nl.

Aanleiding

In ‘Gezichten van dementie’ wordt duidelijk hoe fragiel onze herinneringen zijn. Op een glijdende schaal of van de ene op de andere dag zijn die herinneringen weg. Dit motiveerde Elsje de Ruijter, beheerder/conservator van het museum, om het project ‘Portret van Vlieland’ op te zetten en Herman te vragen portretten te maken van een 20-tal Vlielanders die ze nog alle tien op een rij hebben. Tijdens het maken van die portretten worden herinneringen opgehaald aan vroeger. Dat gesprek wordt op film vastgelegd.

Voor het gehele project is een begroting opgesteld. Herman en Elsje vragen u allen in overweging te nemen dit project met een bijdrage te steunen. Daardoor blijft de orale historie, die nu nog in de hoofden zit van de 70-plussers van Vlieland, als cultureel erfgoed behouden. Bovendien kan die historie middels tentoonstelling en DVD breed worden verspreid. Voor elke donatie boven 15 euro is een tegenprestatie beschikbaar. In 2017 heet Elsje alle donateurs van harte welkom in Museum Tromp’s Huys.

https://www.voordekunst.nl/projecten/3274-portret-van-vlieland