Crowdfunding Portret van Vlieland op eigen kracht verder

Bijdragen van bedrijven en particulieren zijn nog steeds welkom

1 september 2015 - De crowdfunding voor Project van Vlieland via de website voordekunst.nl is helaas niet binnen de afgesproken termijn gehaald. Veel donateurs hebben, op verzoek van de initiatiefnemers Herman van Hoogdalem en Elsje de Ruijter, hun bijdrage inmiddels rechtstreeks overgemaakt naar het rekeningnummer van het museum. Er is nu ruim 8.000 euro binnen. En er zijn nieuwe opnames gemaakt, van Nel Cupido, Jan Hommema (op de afbeelding zijn portret in wording) en Henk van Randen. Het project gaat dus door!

Door zoveel mogelijk mensen te interviewen met verschillende achtergronden, proberen de initiatiefnemers een zo breed mogelijk beeld te schetsen van Vlieland. Er is een lijstje van potentiële deelnemers aan de tentoonstelling. Daarnaast is het de bedoeling dit project voort te zetten. Om steeds meer 70-plussers te portretteren.

Het initiatief voor Portret van Vlieland is ontstaan als idee voor een interessante tentoonstelling in Museum Tromp’s Huys. Jaarlijks trekt het museum ruim 5500 bezoekers, die grotendeels van buiten komen (in 2014 kwamen 177 Vlielanders als bezoeker in het museum). Om de tentoonstelling ook voor hen aantrekkelijk te maken, is gekozen voor een mix van onbekende en bekende namen onder de geportretteerden. Mensen die – nu nog – aan de weg timmeren en mensen die meer achter de coulissen opereren. Mensen die de oorlog op het eiland van dichtbij hebben meegemaakt, mensen die veel vrijwilligerswerk hebben gedaan of nog steeds doen. Mensen die de opkomst van het toerisme aan den lijve ondervonden, mensen die hier geboren en getogen zijn en mensen die hier als klein kind met hun ouders zijn gekomen om nooit meer weg te gaan. Kortom: een interessante mix van mensen, die één ding gemeen hebben: ze hebben herinneringen aan Vlieland die ze met anderen willen delen. En dat zijn er veel op Vlieland.

Werkgroep Portret van Vlieland

Inmiddels is gebleken dat Portret van Vlieland leeft bij eilanders en gasten. Iedereen die een bijdrage aan het project heeft gegeven, heeft dat voor hem of haar moverende redenen gedaan. Er worden ook suggesties gedaan om die-en-die op te nemen in het project. Dat is inspirerend! Om het project ook na de eerste serie portretten verder te helpen, is Elsje de Ruijter op zoek naar enthousiaste mensen die daar met haar over willen nadenken. Mensen die in hun vrije tijd de interviews willen afnemen, iemand die de montage van de filmfragmenten op zich neemt.

Er is prachtige apparatuur aangeschaft om de opnames mee te maken en de montages te doen. Dat kon dankzij een subsidie uit het Iepenmienskipfuns van de Provincie Friesland. Deze apparatuur blijft beschikbaar voor verdere opnames. Binnen het werkgroepje kan worden nagedacht hoe de nieuwe portretten aan het publiek getoond kunnen worden. Dat kan in een steeds groter wordend filmarchief in het museum, maar het zou ook anders kunnen.
Herman van Hoogdalem zou graag zien dat na hem andere kunstenaars zijn rol overnemen. Een gedicht, een lied of een fotoreportage zouden elk voor zich een fraaie aanvulling zijn op het filmisch portret.

Nu het benodigde budget niet is opgehaald via voordekunst, moet even worden nagedacht over hoe nu verder. Er is voldoende geld opgehaald voor 10 portretten, maar in de oorspronkelijke opzet waren het er 20. U kunt nog steeds uw bijdrage aan het museum overmaken: NL 02 TRIO 0197 8406 20 t.n.v. Museum Tromp’s Huys o.v.v. Portret van Vlieland. U kunt er ook voor kiezen uw bijdrage bij het museum af te geven. De initiatiefnemers hopen nog zoveel geld op te halen dat uiteindelijk toch in 2017 al 20 portretten in het museum kunnen worden getoond. Wie minstens 150 euro overmaakt, mag rekenen op een naamsvermelding bij de tentoonstelling en in de aftiteling van de films.