Oude kaarten in een nieuwe jas

Kaartengang museum opgefrist en beter uitgelicht.

17-02-2016 - In de week van 1 t/m 8 februari was Museum Tromp’s Huys gesloten voor publiek. Die tijd is benut voor het herinrichten van de kaartengang, de gang met oude kaarten van Friesland en Vlieland. Alle kaarten hangen nu op een zachtgroen geschilderde achtergrond en zijn voorzien van nieuwe tekstbordjes. De oude halogeenverlichting is vervangen door moderne, energiezuinige ledverlichting.

Ledlampen geven geen uv-straling af en dat is heel gunstig voor het (kleur)behoud van oud papier en inkt. De kaarten kunnen daardoor iets beter uitgelicht worden dan ze met halogeen werden. Halogeen geeft namelijk wel uv-straling af en om dat te beperken was de hoeveelheid licht minimaal. De kaarten moeten zo lang mogelijk in goede staat blijven, zodat ook generaties na ons er nog van kunnen genieten.

Ook nieuw in het museum zijn kluisjes voor tassen en jassen. Om de collectie te beschermen, was het bezoekers al langer niet toegestaan met een tas door het museum te lopen. De baliemedewerker zat soms als een kip op de gouden eieren te waken over al die tassen om haar heen. Nu krijgen de bezoekers na binnenkomst een sleutel om hun tas veilig op te bergen in een kluisje in de hal.