Pronkstuk Museumweek: Zeven Provinciën

Model van vlaggenschip M.A. de Ruyter in vol ornaat te bewonderen

6 juni 2016 - De Zeven Provinciën is klaar. Het model van het vlaggenschip van luitenant-admiraal De Ruyter heeft een plek gekregen in een enorme vitrine in de hal van het museum. Het model is verkozen tot pronkstuk van Museum Tromp’s Huys tijdens de Museumweek, van 16-24 april 2016. De vitrine kon door het museum worden aangeschaft met hulp van Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ’s-lands zeedienst, Admiraal van Kinsbergenfonds, Vereeniging de Prins Hendrik Stichting en Dorus Rijkers Fonds. Hij werd geplaatst door sterke mannen van Bagagevervoer De Boer.

Vrijwilliger en modelbouwer Harry van Keulen heeft sinds juli 2014 hard gewerkt om dit model af te maken. Hij heeft met engelengeduld masten en tuigage opgebouwd, het schip voorzien van 80 stuks geschut en de benodigde kruitvaten. Het model is gebouwd op basis van bouwtekeningen op een schaal van 1:77, die in 1985 zijn gemaakt door G.C. Dik. Vrijwilliger en modelbouwer Jelle Horjus, bekend van het model van de Geelvinck, heeft ook aan het model gewerkt.

De Zeven Provinciën was een linieschip. Het had een lengte van 163 voet (46,5 m) en een breedte van 43 voet. De waterverplaatsing bedroeg ca. 1600 ton en het schip voerde ruim 2000 m² zeil. De bemanning telde meer dan 420 koppen. Het schip werd gebouwd van 1664-1665 op de oude admiraliteitswerf aan het Haringvliet in Rotterdam.

De Zeven Provinciën werd in 1666 vlaggenschip van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1666-1674).
Tijdens de ramp die op 19 en 20 augustus 1666 Vlieland en Terschelling trof, was dit schip niet in de buurt. Wellicht was de geschiedenis heel anders gelopen als dat wel zo was geweest. Bij gebrek aan tegenstand konden de Engelsen een hele handelsvloot in brand steken en West-Terschelling op de koop toe. Deze ramp wordt in 2016 uitgebreid herdacht op de eilanden.

M.A. de Ruyter is later wel enige malen op Vlieland geweest. Aannemelijk is dat ook de Zeven Provinciën toen op de rede van Vlieland heeft gelegen. In 1667 nam het deel aan de Tocht naar Chatham waarin het vlaggenschip van de Engelsen, de Royal Charles, werd buitgemaakt. De achtersteven van dat schip hangt in het Rijksmuseum.