Achter Diek, een geslaagd feestje

Tweede editie van festival bij Museum Tromp’s Huys trok zo’n 400 bezoekers

19 juli 2016 - Het weer zat mee, de programmering was goed, de tuin stond er mooi bij en het publiek was enthousiast. De tweede editie van Achter Diek stond in het teken van de ramp in 1666. Marian Woestenburg vertelde tussen de optredens door wat er zich allemaal had afgespeeld op die beruchte dagen in augustus.

Het Zeemanskoor opende het festival, nadat museumdirecteur Elsje de Ruijter iedereen welkom geheten had. Ze vertelde waarom het festival Achter Diek heet. “Achter Diek is niet hier, dat is daar” en ze maakte een armbeweging richting wad. “Opoe Nel, jullie welbekend, vindt het daarom een verkeerde naam. Maar op het wad kunnen we geen festival houden en de liedjes gaan wel allemaal over wat zich achter diek afspeelt. Dus daarom hebben we toch voor de naam Achter Diek gekozen.”

Anders dan vorig jaar, werd nu de hele tuin voor het festival gebruikt. Op het gras stonden kramen met boeken over de ramp, cd’s van de muzikanten, zelfgemaakte lekkernijen en snuisterijen. Sierd Visser liet zien hoe je spint, Barbara de Bruijn hoe je matten maakt en Opoe Nel hoe je matten spekt. Allemaal ambachten die aan boord werden beoefend. Vincent Kikstra rookte rode poon. Naast het museum maakte Gerrit Grijpstra vakkundig haringen schoon.

Het Scheepsfolk lokte voor aanvang in de Dorpsstraat bezoekers naar binnen en bracht op het podium hun voorstelling rond de ramp in 1666 ten gehore. Pad van 4 zong het aangrijpende lied over 1666 naar een gedicht van eilanddichter Gerda Posthumus. Erinsklep zong een hartverscheurend liefdeslied. Het enthousiasme van Roaring fifties werkte aanstekelijk. Wat kunnen die zangers uit de kop van Noord-Holland mooi zingen! Niels Koster liet tot tweemaal toe zijn kazen voor wat ze waren en speelde met Ger Lamerus als Drijfhout hun gezellige shanty’s. Er werd massaal meegeklapt met de muziek. Het was een feestje om tijdens Achter Diek in de tuin van Museum Tromp’s Huys te zijn.

De derde editie zal zijn op 16 juli 2017 en in het teken staan van Portret van Vlieland, verhalen van vroeger.