Willem van de Velde terug op Vlieland

Heel bijzondere 17de eeuwse tekeningen en prenten te zien in Museum Tromp’s Huys

9 augustus 2016 - Met bruiklenen uit diverse nationale musea heeft museumdirecteur Elsje de Ruijter een bijzondere tentoonstelling samengesteld over de Tweede Engels-Nederlandse oorlog. Tijdens deze oorlog trok Robert Holmes het zeegat tussen Vlieland en Terschelling binnen en richtte daar een ravage aan. Ruim 160 schepen en het dorp West-Terschelling gingen in vlammen op. Zeker 2000 mensen vonden de dood.

Onder de bruiklenen bevinden zich originele tekeningen van Willem van de Velde, die het tekenen van schepen tot in de finesses beheerste. Zo goed zelfs, dat hij gevraagd werd in dienst te treden van de Engelse koning. Vanaf het begin van de derde Engels-Nederlandse oorlog verhuisde hij daarom met zijn zoon – die ook Willem heette – naar Londen en zij tekenden vanaf dat moment de oorlogen ter zee vanuit Engels perspectief.
De tekeningen, prenten en gravures, die op de tentoonstelling in Museum Tromp’s Huys te zien zijn, komen uit de collecties van Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum en Museum Boijmans Van Beuningen. Topstuk van de tentoonstelling is een tekening van Willem van de Velde van de ramp uit 1666. Dit schitterende werk maakte hij niet ter plaatse, maar naar aanleiding van de berichtgeving over de ramp. Het is in 1904 met hulp van de Vereniging Rembrandt aangeschaft en in de collectie van het Rijksmuseum opgenomen.
Willem van de Velde was weliswaar niet tijdens de ramp op Vlieland, hij kwam hier regelmatig. Zijn zuster woonde op Vlieland. Hij heeft de kust en de schepen die hier lagen goed in zich opgenomen. Er wordt wel gezegd dat hij een fotografisch geheugen moet hebben gehad. Daarvan getuigen een aantal andere tekeningen, ook op de tentoonstelling te zien. We zien schepen voor de kust van Vlieland, wachtend op gunstig tij om uit te varen. Na ruim 350 jaar is een deel van deze tekeningen ‘terug op Vlieland’.

De tentoonstelling 1666 In Breder Perspectief is t/m 7 januari 2017 te zien en wordt op 19 augustus, de dag waarop de ramp zal worden herdacht, om 15.00 uur officieel geopend door de heer Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux.