Gezicht op Vlieland, november

Werk van Waddenschilder Janhendrik Dolsma tijdelijk in Museum Tromp’s Huys

17 november 2016 - Het meet maar liefst 160 bij 120 cm. Het is kleurrijk. De lucht is overweldigend. Schitterend geschilderd. Te zien is het Vuurboetsduin vanaf de strandovergang bij de Fortweg. Het Witte Lid staat na een regenachtige herfst onder water. Als een witte lijn slingert het fietspad in het midden door het beeld. Links is nog net een reepje Waddenzee te zien. Vanaf 19 november is dit schitterende schilderij van Waddenschilder Janhendrik Dolsma in Museum Tromp’s Huys te bewonderen.

Op Dolsma’s schilderijen is geen sterveling te zien. Toch zijn ze beslist niet leeg. De ruimte op het doek wordt gevuld met de lucht, het licht en de weerspiegeling daarvan in het water. Meestal schildert hij de zee. Daarover zegt hij zelf: “Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf zag ik hem (haar?) voor het eerst en ik was volkomen overdonderd; dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven.”

Het schilderij Gezicht op Vlieland, november zal bijna een jaar in het museum te zien zijn. Het is te koop. Ervaar het zelf en kom kijken in Museum Tromp’s Huys. Het museum is voor alle inwoners van Vlieland gratis toegankelijk.