Eilandschilder gezocht

21 januari 2017 - Het is belangrijk dat er kunst van het eiland wordt gemaakt, voor het eiland en door het eiland, omdat daarmee de schoonheid van het eiland wordt onderstreept. Een eretitel en een kleine subsidie kunnen hierbij zeer stimulerend werken.

Nieuwe kunst van het eiland en gemaakt door eilanders kan tot unieke exposities leiden en zo extra bezoekers trekken. Bovendien is het een manier om Vlieland ‘op de kaart te zetten’. Exposities kunnen op termijn ook elders, buiten het eiland, worden getoond.

Drie jaar geleden is voor het eerst een eilanddichter benoemd: Gerda Posthumus. Zij ontving een bescheiden stimuleringssubsidie. Zij was voor drie jaar aangewezen en vorig jaar liep de periode af. De gedichten, die ze als eilanddichter had gemaakt, zijn gebundeld en uitgegeven. Zolang zij op Vlieland woonachtig is, mag zij de titel eilanddichter houden.

De gemeente wil nu opnieuw een eilandkunstenaar laten aanwijzen. Ook deze krijgt een stimuleringssubsidie van 500 euro per jaar. De aanwijzing geldt weer voor drie jaar en daarna wordt weer een nieuwe kunstenaar aangewezen.

Op verzoek van de gemeente heeft Stichting Museum Tromp’s Huys de aanwijzing van de volgende eilandkunstenaar op zich genomen. Deze keer wordt een ‘eilandschilder’ gezocht. De kunstenaar die wordt aangewezen mag de titel ‘eilandschilder’ gaan voeren en deze na afloop zolang hij of zij op Vlieland woont behouden. Mocht de eilandschilder al binnen de termijn van 3 jaar niet meer op Vlieland wonen, dan vervallen de titel en de bijbehorende beloning.

Voorwaarde om mee te kunnen dingen naar de titel:
-    De kunstenaar woont op het eiland,
-    De kunstenaar levert minimaal 4 werken per jaar
-    De werken hebben betrekking op Vlieland

De kunstenaar krijgt na afloop van de periode een verkooptentoonstelling aangeboden in Museum Tromp’s Huys en er wordt een klein boekje uitgegeven als expositiegids. De kosten van het boekje worden gedragen door de gemeente en bedragen ten hoogste € 1500 euro. Commissie op de werken bedraagt 25%. De niet verkochte werken blijven eigendom van de kunstenaar, maar de gemeente heeft het recht om na 3 jaar een van de werken te behouden.

Belangstellenden kunnen t/m 20 februari 2017 twee foto’s van recent werk en een motivatiebrief sturen aan de voorzitter van Stichting Museum Tromp’s Huys (Annie Beiboer, Dorpsstraat 157, 8899AG Vlieland) of via email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). De procedure is vertrouwelijk.

Het bestuur van Stichting Museum Tromp’s Huys zal uit de inzendingen een selectie maken en middels een atelierbezoek het werk van die geselecteerde kunstenaars bekijken. Bijgestaan door een professioneel kunstenaar van buiten het eiland, zal het bestuur een uiteindelijke keuze maken. Die keuze zal na afloop van de procedure worden gemotiveerd. De eilandschilder zal in de gemeenteraadsvergadering van 24 april 2017 voor 3 jaar worden benoemd.