Nu: Vlielander Amateurs 2018-2019

De Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt (CHV) organiseert, in nauwe samenwerking  met Museum Tromp’s Huys, een expositie van kunstwerken van amateurkunstenaars van Vlieland. De tentoonstelling begint op 8 december 2018 en loopt tot 23 maart 2019.

Voor het eerst in de historie van de wedstrijd “Vlielander Amateurs” is een vooraf bepaald thema gekozen. De amateurs kunnen zich in beginsel in alle vormen van beeldende kunst uiten, zolang er in het kunstwerk maar een relatie is met “Feestelijk Vlieland”. U kunt de werken in het museum bewonderen en uw stem met motivatie uitbrengen op het kunstwerk van uw keuze.

Aan het einde van de tentoonstelling wordt de Betzy Akersloot-Berg prijs uitgereikt aan de (amateur)kunstenaar die voor zijn/haar werk de meeste stemmen mocht ontvangen.

Naast het feit dat we de door het publiek gekozen kunstenaar huldigen, zullen we ook de meest originele, grappige of opzienbarende motivatie van het publiek kiezen. Die uiting is ook goed voor een prijsje.

Twee Wolken, Een Wolk & Hors

Vlieland heeft al jaren een eilanddichter. Dat is Gerda Posthumus. Sinds juni 2017 heeft Vlieland ook een eilandschilder. Michael Horn is zijn naam. Hij is in de gemeenteraadsvergadering van 26 juni 2017 door de gemeenteraad tot eilandschilder benoemd en krijgt een stimuleringssubsidie. De aanwijzing geldt voor drie jaar en daarna wordt een nieuwe kunstenaar aangewezen. De gemaakte werken worden in het museum getoond en aan het einde van de drie jaar (juni 2020) krijgt Michael Horn een expositie in het museum aangeboden.

Momenteel is in het museum te zien een ensemble, bestaande uit 3 losse werken, getiteld Twee Wolken, Een Wolk en Hors. In het echt ziet het er veel mooier uit!

NU: FRIA

19 juni t/m 1 december 2018

Een selectie kunstenaars van de groep FRIA, kunstenaars uit Noord-Nederland, tonen hun werk op Vlieland. Een tentoonstelling in samenwerking met Galerie Vlieland Maritiem en Podium Vlieland. De tentoonstellingen in de beide andere locaties beginnen begin september.

In Museum Tromp's Huys exposeren: Joke Stapensea (etsen), Gwendolyn van Essen (gewassen inkt), Gerhild van Rooij (foto/fotocollage), Johan Haantjes (schilderijen), Ellen Cohen (gemengde techniek), Aukje Reitsma (digitale tekeningen), Oesje Zegel (schilderijen), Hennie Dijk ('kleintjes') en Anne Dijkstra (schilderij)

 

Gasten schilderen Vlieland 2017-18

11 november 2017 - 24 februari 2018

Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.

De werken zijn te koop. Bij verkoop ontvangt het museum een commissie. Daarmee kunnen toekomstige tentoonstellingen mogelijk worden gemaakt.

Het publiek wordt gevraagd een stem uit te brengen op het meest aansprekende, mooiste of meest verrassende werk. De uitreiking van deze Publieksprijs zal om 14.00 uur plaatsvinden op zaterdag 24 februari.

Heeft u vragen over de tentoonstelling, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Bijtelaar (0562 451999).

Gezicht op Vlieland, november

19 november - 15 maart 2018

Het meet maar liefst 160 bij 120 cm. Het is kleurrijk. De lucht is overweldigend. Schitterend geschilderd. Te zien is het Vuurboetsduin vanaf de strandovergang Fortweg. De velden bij Het Witte Lid staat onder water. Vanaf 19 november is het in Museum Tromp’s Huys te bewonderen, een schilderij van Waddenschilder Janhendrik Dolsma.

Op Dolsma’s (1950) schilderijen is geen sterveling te zien. Toch zijn ze beslist niet leeg. De ruimte op het doek wordt gevuld met de lucht, het licht en de weerspiegeling daarvan in het water. Meestal schildert hij de zee. Daarover zegt hij zelf: “Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf zag ik hem (haar?) voor het eerst en ik was volkomen overdonderd; dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven.”