Twee Wolken, Een Wolk & Hors

Vlieland heeft al jaren een eilanddichter. Dat is Gerda Posthumus. Sinds juni 2017 heeft Vlieland ook een eilandschilder. Michael Horn is zijn naam. Hij is in de gemeenteraadsvergadering van 26 juni 2017 door de gemeenteraad tot eilandschilder benoemd en krijgt een stimuleringssubsidie. De aanwijzing geldt voor drie jaar en daarna wordt een nieuwe kunstenaar aangewezen. De gemaakte werken worden in het museum getoond en aan het einde van de drie jaar (juni 2020) krijgt Michael Horn een expositie in het museum aangeboden.

Momenteel is in het museum te zien een ensemble, bestaande uit 3 losse werken, getiteld Twee Wolken, Een Wolk en Hors. In het echt ziet het er veel mooier uit!

VERWACHT: FRIA

Een selectie kunstenaars van de groep FRIA, kunstenaars uit Noord-Nederland, tonen hun werk op Vlieland. Een tentoonstelling in samenwerking met Galerie Vlieland Maritiem en Podium Vlieland. De tentoonstellingen in de beide andere locaties beginnen begin september.

In Museum Tromp's Huys gaan exposeren: Joke Stapensea (etsen), Gwendolyn van Essen (gewassen inkt), Gerhild van Rooij (foto/fotocollage), Johan Haantjes (schilderijen), Ellen Cohen (gemengde techniek), Aukje Reitsma (digitale tekeningen), Oesje Zegel (schilderijen), Hennie Dijk ('kleintjes') en Anne Dijkstra (schilderij)

Verwacht: 19 juni t/m 1 december 2018

VERWACHT: Claudy Jongstra

Ze slaapt. De zee slaapt. De getijden gaan af en aan. Eb en vloed, eb en vloed wisselen elkaar af. We zien de getijden in het licht dat schijnt over de zee. Ze ademt de getijden. Een gefluister klinkt op. Is het een wiegeliedje, een droom? Het is een oud verhaal, een sage over het ontstaan van het eiland. Het eiland dat we kennen als Vlieland. Luister mee…

In deze sprookjesachtige sfeer bevindt zich een installatie van Claudy Jongstra. Een fraai aangekleed bed met een licht- en geluidsinstallatie. Licht en geluid symboliseren de getijden en maken zo een verbinding met het wad. Daarnaast lokt het geluid de bezoeker naar het bed, nodigt hem of haar uit om te luisteren naar het verhaal over het ontstaan van het eiland.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad heeft Museum Tromp’s Huys de Friese kunstenaar Claudy Jongstra gevraagd om een installatie in te richten op de eerste verdieping van het museum, geïnspireerd op het ontstaan van Vlieland, geverfd met kleuren van het eiland, onttrokken uit planten van het eiland. Jongstra is een internationaal opererende Friese beeldend kunstenaar, die voornamelijk met textiel werkt. Ze staat bekend om haar grootschalige, textiele werken die gezien kunnen worden als muurschilderingen. Veelal tonen de werken de schoonheid van de natuur.

Jongstra werkt vaak met vrijwel vergeten ambachten zoals spinnen, kaarden en weven. Ze werkt samen met architecten en opdrachtgevers over de hele wereld om haar unieke, tactiele werken te creëren. Voor dit project maakt Claudy een ruimtelijk werk, voortbouwend op recente ontwikkelingen in haar kunstenaarschap, waarin ze meer de ruimtelijke kant van installaties onderzoekt.

Jongstra voelt zich sterk verbonden met het Noord-Nederlandse landschap, specifiek gezien de Waddenzee en met name Vlieland. In de zomermaanden verblijft Jongstra een groot deel van haar tijd op het eiland.

Verwacht van 19 juni t/m 1 december 2018

Gasten schilderen Vlieland 2017-18

11 november 2017 - 24 februari 2018

Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.

De werken zijn te koop. Bij verkoop ontvangt het museum een commissie. Daarmee kunnen toekomstige tentoonstellingen mogelijk worden gemaakt.

Het publiek wordt gevraagd een stem uit te brengen op het meest aansprekende, mooiste of meest verrassende werk. De uitreiking van deze Publieksprijs zal om 14.00 uur plaatsvinden op zaterdag 24 februari.

Heeft u vragen over de tentoonstelling, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Bijtelaar (0562 451999).

Gerrit Bruijn (1850-1932)

Op 4 maart 1850 wordt op Vlieland geboren Gerrit Bruijn*, zoon van Cornelis Bruin, postmeester op het posthuis. Als 15-jarige gaat hij naar zee, zoals zoveel Vlielander jongens en net als zijn broers Jacob en Willem.

Broer Jacob Bruin is in 1883 kapitein op de driemastschoener Louise. Tijdens een reis op de Oostzee vergaat het schip in een vliegende storm met man en muis. Gerrit Bruijn wil weten wat er is gebeurd en vertrekt tussen twee reizen door naar Dantzig om informatie over zijn broer te verkrijgen. Hij komt thuis met flessenpost: “Louise, kapitein J. Bruin, op 23 Dezember Diep in nood in de bogt van Danzig. Groet mijn lieve vrouw en kinderen tot in de Ewigheid”. De brief is overhandigd aan de vrouw van Jacob Bruin op Vlieland en wordt sindsdien in de vrouwelijke lijn overgeërfd.

In 1892 wordt Gerrit Bruijn kapitein op de Adriana en met dit schip zal hij tot 1908 blijven varen. Hij heeft dan al bijna 10 jaar ervaring als gezagvoerder op vijf verschillende schepen. Met de Adriana reist hij naar alle continenten. Hij doet grote wereldsteden aan als New York, Buenos Aires, Londen en Batavia (nu: Jakarta).
De reizen die Bruijn maakt zijn soms erg lang. Het komt regelmatig voor dat hij langer dan een jaar van huis is. Contact met het thuisfront onderhoudt hij met brieven. Helaas zijn van de correspondentie maar vijf brieven bewaard gebleven, brieven die hij schreef aan zijn jongste dochter Christina. Uit de brieven komt Bruijn naar voren als een liefhebbende vader, die zijn dochter de raad geeft “bij het schaatsen een goede mantel om te doen”.
Die vijf brieven en een schilderij van het fregat zijn op 6 januari 2017, exact 125 jaar na de tewaterlating van de romp van de Adriana, door de erven T.F.J. (Ton) Pronker geschonken aan Museum Tromp’s Huys. Op de begane grond van het museum is hiermee een mini-expositie ingericht rond deze Vlielander kapitein.

* Gerrit Bruijn schreef zijn naam soms met ij, soms met y.

Bron: Het fregatschip Adriana 1891-1909 – A. Belder en T.F.J. Pronker