Museumweek: Geiten op Vlieland

10 april 2018 - De Museumvereniging organiseert in de week van 8 t/m 15 april de Nationale Museumweek. Musea presenteren in die week hun 'pronkstuk' en organiseren speciale activiteiten. Museum Tromp's Huys, lid van de vereniging, doet altijd mee met deze week.

Pronkstuk van Museum Tromp's Huys is dit jaar het schilderij van Elisabeth Sinding met de geiten in de Dorpsstraat. Daaromheen is een kleine expositie samengesteld over de geit in het beeld van Vlieland. Deze tentoonstelling zal nog tot eind mei te zien zijn.

Alleen tijdens de Museumweek, op zaterdag 14 april, vertelt tussen 16:00 en 17:00 uur Nel Cupido over hoe de geiten op Vlieland gehouden werden en over haar moeder, die de geit molk. Ook op zaterdag 14 april vertonen Vlielanders van 14.00 tot 17.00 uur hun kunsten tijdens Demonstratie Ambachten.

Toevallig of niet, wordt ook in de Museumweek uitgezonden aflevering Vlieland van de docureeks De Eilanden. In deze aflevering houdt Midas Dekkers, gezeten onder het schilderij met de geiten, zijn verhaal. Uitzending NPO2, vrijdag 13 april rond 21:00 uur.

Schilderij van Betzy Akersloot-Berg aangekocht door museum

19 maart 2018 - Het komt niet zo vaak voor dat schilderijen van de hand van Betzy Akersloot-Berg ter verkoop worden aangeboden. Afgelopen najaar bood een particulier in Noorwegen een werkje aan dat door zijn zonnige karakter een welkome aanvulling is op de collectie van Museum Tromp’s Huys. Over de prijs was vrij snel overeenstemming. De aanbieder vond het heel belangrijk dat het schilderij in de collectie van een museum zou worden opgenomen. Want als het weer bij een particulier terecht zou komen, zou het grote publiek er geen kennis mee kunnen maken.

Trots presenteert het museum daarom “Trum sjö”, een middelgroot schilderij van een zeilwedstrijd op de zee bij Tromsö, Noorwegen. Het is geschilderd op een zonnige, zomerse dag. De hoge witte wolk boven de scheepjes voorspelt dat het voorlopig mooi weer zal blijven.

Betzy schilderde dit werk na haar huwelijk met Gooswinus Akersloot. Dat weten we omdat ze het signeerde met ‘Betzy Akersloot-Berg’. Ze ging ook toen nog bijna jaarlijks naar Noorwegen, om familie te bezoeken en om te schilderen. Soms vergezelde Gooswinus haar. Dat ze dan ook zo ver noordelijk reisde als Tromsö was al bekend.

Prentbriefkaarten uit de collectie Tijmons

15 maart 2018 - Sinds deze week is er in het museum een nieuwe tentoonstelling. Te zien zijn prentbriefkaarten uit de collectie Tijmons. De kaarten zijn geselecteerd rond de thema’s ‘schepen’ en ‘vuurtorens’. Zo zijn er o.a. prentbriefkaarten te zien van veerboten, gestrande schepen op de hors, reddingssloepen en lichtbakens. De tentoonstelling duurt tot 2 juni.

De prentbriefkaarten komen uit de collectie Tijmons. De totale collectie bevat ruim 1000 kaarten en foto’s. De heer L. Tijmons verzamelde prentbriefkaarten van Vlieland en maakte daarbij aantekeningen. Hij woonde van 1917 tot 1923 zelf op Vlieland. Zijn erfgenamen hebben de volledige verzameling in 2006 aan het museum geschonken. Die schenking werd destijds dankbaar in ontvangst genomen. Vrijwilligers van het museum hebben de prentbriefkaarten – en de fotografische reproducties van enkele kaarten – bestudeerd en van commentaar voorzien. Zo weten we bijvoorbeeld van een aantal afgebeelde mensen de namen. Twee jaar geleden zijn de kaarten gedigitaliseerd in het kader van Kollesjes Tichteby, een project gesubsidieerd door Provincie Fryslan.

Openingsweekend Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

16 januari 2018 - Het weekend van 26-28 januari is het weekend waarin de officiële opening plaatsvindt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Op veel plaatsen in de hele provincie worden op vrijdag 26 januari verhalen verteld: 2018verhalen. Op Vlieland doen we daar ook aan mee! Er zullen verhalen verteld worden in Museum Tromp’s Huys, De Noordwester en de kerk. Verhalen over ‘het verhaal achter de dingen’, verhalen over hoe het is om hier te werken, waarom iets heel bijzonder is. Verhalen over het waarom, het waar en het hoe.

De verhalen zijn voor alle leeftijdsgroepen, van jong tot oud. Ook de kinderen van Vlieland zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan en naar de verhalen te komen luisteren! De deur van het museum zwaait open om 19:00 uur. Kom mee voor een wandeling langs de verschillende verhalenvertellers en drink na afloop met de verhalenvertellers een drankje bij De Lutine! Kijk op www.2018verhalen.nl voor meer informatie over alle verhalen die in Friesland verteld gaan worden.

Nel Cupido ontvangt je klokslag 19:00 uur bij de entree en vertelt over de beginjaren van het museum. Harry van Keulen vertelt over het scheepsmodel van de Zeven Provinciën. Heleen Rommens vertelt een hilarisch verhaal over hoe het is om Praatje Film in het museum te houden. Agnes Nagtzaam neemt je vervolgens mee naar De Noordwester en vertelt in het voorbijgaan een verhaal over de de klok van het Oude Raadhuis.
In de Noordwester vertelt Dirk Bruin waarom de Tweede Wereldoorlog hem zo fascineert. Marjan Woestenburg vertelt over het wonen bij de haven. Elsje de Ruijter laat jullie een aantal fragmenten uit een oude film van Vlieland zien en vertelt waarom het zo bijzonder is dat deze beelden er zijn. Henk Veerdig vertelt over de wind. Dan neemt Elsje je mee naar het schilderijendepot van het museum aan de Achteromweg en vertelt over het hoe en waarom van luchtvochtigheid en temperatuur. Vervolgens neemt ze je mee naar de kerk.

Gerda van Keulen vertelt daar een verhaal over konijnen. Janke Boomsma vertelt een filosofisch verhaal en Jan den Ouden vertelt waarom op Vlieland een bevruchtingsstation voor bijen kan zijn.
De verhalen duren niet langer dan 5-10 minuten. Na afloop is er een afsluitend drankje ter ere van Leeuwarden (en de hele provincie Friesland) Culturele Hoofdstad 2018! Daar is iedereen welkom!

Schema 26 januari
19:00 start in Museum Tromp’s Huys
19:30 wandeling naar De Noordwester via het Oude Raadhuis
19:45 vervolg in De Noordwester
20:15 wandeling naar depot museum
20:30 wandeling naar kerk
20:45 verhalen in de kerk
21:15 einde verhalen en afsluiting bij De Lutine

Eilandschilder

14 december 2017 - Vlieland heeft al jaren een eilanddichter. Dat is Gerda Posthumus. Sinds juni 2017 heeft Vlieland ook een eilandschilder: Michael Horn. Zijn eerste schilderij als eilandschilder, getiteld Horizonnig 3, is nu te zien in het museum.

Lees meer...Eilandschilder