Avond 'Herinneringen delen': Bezoekers blikken terug op geslaagde avond

13 oktober 2017 - Podium Vlieland stond donderdagavond in het teken van herinneringen delen. De liedjes van Sjoerd Elsinga gingen over ouder worden, herinneringen aan Vlieland en aan vroegere liefdes. Herman van Hoogdalem blikte terug op zijn bezoeken aan Vlieland als jongetje met zijn ouders en als ouder van jonge kinderen. Hij vertelde hoe hij ertoe gekomen was om oudere mensen te portretteren.

Jaap Bankras, Nel Cupido, Henk van Randen en Jan Elsinga gaven vanaf het podium feedback op de interviews die Elsje de Ruijter met hen had gevoerd. Herman vroeg hen of ze achteraf nog iets vergeten waren te vertellen. En wat of hun eerste herinnering op Vlieland was. “Dat weet mijn zus beter”, zei Henk, “die is een paar jaar ouder.”

Monnie Pronk-van Randen vertelde toen dat Henk bij geboorte slechts 2 pond woog. Couveuses waren er nog niet en de jonge Henk werd met doeken om warm in een theedoosje gelegd. Monnie mocht de nieuwe aanwinst bekijken. “En denk je dat ik dat mooi vond, zo’n kikker in een doosje?” En Nel Cupido over het portret dat Herman van haar had gemaakt: “Ik zie er een stuk jonger uit. Je hebt alle rimpels weggelaten.”

Na de pauze vertelde Gerda Posthumus kort over Portret van Vlieland 2.0, het vervolg op deze eerste serie van 15 portretten. Samen met Henk Veerdig gaat zij de komende reeks interviews afnemen. Het eerste interview is al gedaan, met Sierd Visser. Gerda gaat bij alle nieuwe interviews gedichten maken. Ze wil in woorden de binnenkant van de mensen proberen te vatten. Die gedichten worden door een typograaf fraai op papier gezet. Dat wordt de hedendaagse, kunstzinnige invulling bij de interviews. Gerda neemt als het ware het stokje over van Herman van Hoogdalem. Over een paar jaar zal er een nieuwe tentoonstelling komen met een nieuwe serie 70-plussers van Vlieland.

Herman lichtte nog een puntje van de sluier op van Gezichten van dementie, een tentoonstelling die waarschijnlijk in 2019 of 2020 naar Vlieland komt. Voor die tentoonstelling maakte hij enorme portretten van mensen met dementie. Hij liet een kort en indringend fragment zien uit een documentaire over deze tentoonstelling.

Sjoerd Elsinga sloot de avond – op verzoek – af met een ‘lang zal hij leven’ voor zijn jarige vader. Senior Elsinga kreeg ook nog een bos bloemen aangeboden.
De bezoekers waren enthousiast over deze gezellige avond, die mede dankzij de CHV en Podium Vlieland tot stand is gekomen.

De prachtige portretten van de 15 Vlielanders zijn te koop. Informeer ernaar bij het museum.

Activiteiten rond Portret van Vlieland

Herinneringen delen

3 oktober 2017 - Op de bijzondere avond Herinneringen delen in Podium Vlieland zal Herman van Hoogdalem, de schilder van de 15 portretten op de tentoonstelling Portret van Vlieland in Museum Tromp’s Huys, vertellen over zijn werk en na de pauze een aantal geportretteerden vragen hoe ze erop terugkijken.

Tijdens de avond zal Sjoerd Elsinga zorgen voor de muziek. Naast zijn bekende lied Laat me maar op Vlieland zijn, zal hij ook een paar meezingers ten gehore brengen. Er zal een korte voorvertoning zijn van een aflevering uit Gezichten van dementie, een tentoonstelling die waarschijnlijk in 2019 naar Vlieland komt. Ook zal Gerda Posthumus vertellen hoe ze met Henk Veerdig een vervolg geeft aan Portret van Vlieland.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Podium Vlieland en de Cultuur Historische Vereniging. De toegang kan daardoor gratis zijn. Wil je erbij zijn? Geef je dan op bij Museum Tromp’s Huys (balie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 451600). Podium Vlieland heeft maar een beperkt aantal stoelen en vol is vol!

Herinneringen delen
12 oktober
Aanvang 19:30 uur
Podium Vlieland

Workshop Portret schilderen

Op vrijdag 13 oktober geeft Herman van Hoogdalem een workshop Portret schilderen. De workshop bestaat uit twee dagdelen. De deelnemers mogen zelf kiezen in welk materiaal ze willen werken (acryl of olieverf). De deelnemers zorgen zelf voor hun materiaal. Neem vooral veel schetspapier/blokken mee. De kosten voor deze workshop zijn 50 euro. Wegens het beperkt aantal deelnemers, is opgave vooraf gewenst. Dat kan bij Museum Tromp’s Huys (balie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 451600).

Workshop Portret schilderen
13 oktober
Van 14:30-17:00 en van 19:30-22:00
Voormalige bibliotheek
Aanmelden bij Museum Tromp’s Huys

Achter Diek drukbezocht

Tijdens derde editie van festival bij Museum Tromp’s Huys kwamen ruim 550 bezoekers langs

18 juli 2017 - Zeker 550 mensen – gasten, eilanders, kinderen en volwassenen – kwamen afgelopen zondag een kijkje nemen in de tuin van het museum. Ze luisterden naar de muziek, aten een visje of dronken wat. De derde editie van Achter Diek stond in het teken van Portret van Vlieland, de huidige tentoonstelling in het museum. Het thema was ‘verhalen vertellen’.

Er was ook een echte verhalenverteller uitgenodigd, Gerrit Jan Zwier, die op het podium gezeten in een leunstoel een verhaal voorlas uit ‘Vlieland in gevaar’. In deze jeugdroman wil een schatrijke zakenman Vlieland opkopen om er een pretpark te beginnen, maar een aantal eilandbewoners komt daartegen in opstand. Een boek dat eigenlijk in geen enkele boekenkast op Vlieland mag ontbreken.

Op het gras achter in de tuin stonden achter een kraam: Nel Cupido (breisels), Gerda van Keulen (cranberryjam), Nils Koster (kaas) en Joke Steerenberg (sieraden van strandvondsten). Er werd poon en sliptong gerookt door Vincent Kikstra. Paul Woestenburg sneed vakkundig verse oesters open. In de schaduw tegenover het uitgiftepunt van drank en fris stond Gerrit Grijpstra met zijn haringkar.

Er was niet alleen wat te luisteren, te eten en te drinken, bezoekers konden bij Sierd Visser en Adèle Graaff zien hoe wol en zijde gesponnen wordt en hoe je die met planten uit de natuur kunt verven. De tuin zelf zag er mooi uit, dankzij de inzet van vele groene vingers op de dag ervoor. Sanne uit Zaltbommel had de oproep op Facebook gelezen en was er zaterdag zelfs speciaal een dag voor naar Vlieland gekomen!

Dankzij de medewerking van muzikanten en ‘standhouders’, de inzet van vele vrijwilligers en de sponsoring door Spar Mulder, Bakkerij Westers, Kampeerterrein Stortemelk, Harry Jurjens, Dam 20 en gemeente Vlieland was Achter Diek weer een geslaagd feestje. Het werd afgesloten met een medley van oud-Nederlandse liedjes waarmee iedereen kon meezingen.

De vierde editie van Achter Diek vindt plaats op 15 juli 2018. Zet de datum maar alvast in de agenda.

Open Monumentendag Vlieland

Museum en Oude Raadhuis geopend met activiteiten

6 september 2017 - Op 9 september, tijdens de Open Monumentendagen, zijn het Oude Raadhuis en het Tromp’s Huys korte of langere tijd geopend voor publiek. In beide rijksmonumenten is een rondleiding. Een korte, gratis rondleiding in het Tromp’s Huys start om 15:00 uur, die in het Oude Raadhuis om 16:00 uur. Het raadhuis is alleen tijdens de rondleiding open.

Daarnaast is er van 14:00 tot 17:00 uur in Museum Tromp’s Huys Demonstratie Ambachten. Enthousiaste vrijwilligers laten zien hoe je spint, met touw mooie attributen knoopt, hoe je matten vlecht, merklappen borduurt, tasjes van kralen breit en matten spekt. Toegang tot het Oude Raadhuis is gratis, toegang tot Museum Tromp’s Huys is speciaal voor de Open Monumentendag slechts 1 euro. Museumkaart is geldig.

Museum Tromp’s Huys is altijd vrij toegankelijk voor inwoners van Vlieland. Nog tot 5 november is de tentoonstelling Portret van Vlieland te zien met portretten van 15 inwoners. De door Herman van Hoogdalem gemaakte aquarellen zijn te koop. Van de hele tentoonstelling is een usb-stick met 9 uur luisterplezier te koop.

Open monumenten

Van de overige monumenten op het eiland is op zowel zaterdag als zondag de vuurtoren geopend van 10:30 tot 14:00 uur. De reddingbootschuur, Duinkersoord 33, is zaterdag open van 10.00 tot 17:30 en zondag van 12:00 tot 16:00 uur. In Galerie de Reddingbootschuur wordt werk geëxposeerd van o.a. Frank Oosterhoff, Marjet van Veelen, Ger Lamerus en Itty Koster.
In het Armhuis, aan het Kerkplein, kun je terecht vanaf 12:00 uur. Daar wordt werk geëxposeerd van o.a Peter Petersen, Corneille en Karina Koster.

Tweede editie muziekfestival ‘Achter Diek’

De ramp in 1666 bezongen en betreurd

7 juli 2016 - Op zondag 17 juli vindt de tweede editie van het festival Achter Diek plaats. De initiatiefnemers Marian Woestenburg en Elsje de Ruijter hebben vorig jaar al bewezen een leuk festival te kunnen neerzetten in Betzy’s Tuun, de tuin van Museum Tromp’s Huys. Er is weer een gevarieerd programma samengesteld. De programmering staat dit jaar in het teken van de ramp van 1666. Onder bevel van de Engelse schout-bij-nacht Robert Holmes, stak op 19 augustus een Engels konvooi 170 schepen in brand die op de rede van Vlieland lagen te wachten op een bevel om uit te varen. Deze ramp wordt ook wel Holmes’ Bonfire genoemd (Holmes’ vreugdevuur).
Tijdens deze tweede editie van Achter Diek vinden optredens plaats van Erinsklep, Pad van 4, het Vlielander Zeemanskoor, Het Scheepsfolk, The Roaring Fifties en Drijfhout. Het Vlielander Zeemanskoor geeft om 13.00 uur met museumdirecteur Elsje de Ruijter de aftrap. Meerdere artiesten hebben speciaal een nummer over de ramp geschreven en het Scheepsfolk zelfs een heel programma!

Betzy’s Tuun ligt er goed bij. Dankzij de inzet van vrijwilligers is het mogelijk om in zo’n mooie entourage een festival neer te zetten. Hulp bij het onderhoud is altijd welkom. In de oneven weken wordt er op woensdagen van 13.30 tot 16.00 uur gezellig getuinierd, maar ook op andere dagen staat het eenieder vrij de schoffel of de snoeischaar ter hand te nemen en een bijdrage aan de tuin te leveren.
Het festival is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a.: Spar Mulder, Bakkerij Westers, Kampeerterrein Stortemelk, ’t Smulpunt, Harry Jurjens, Dam 20, gemeente Vlieland, de vrijwilligers en de belangeloze inzet van alle deelnemers.

Zondag 17 juli
Achter Diek
Tuin Museum Tromp’s Huys
13.00 – 19.00 uur
Vrij entree
Hapjes, fris, bier en wijn
Diverse kramen
Muntverkoop

Programma
13.00 Opening door Elsje de Ruijter en Vlielander Zeemanskoor
13.30 Pad van 4
14.00 The Roaring Fifties
14.30 Erinsklep
15.00 Drijfhout
15.30 Het Scheepsfolk
16.00 The Roaring Fifties
16.30 Pad van 4
17.00 Drijfhout
17.30 Het Scheepsfolk
18.00 Erinsklep
18.30 De Grande finale met Het Vlielander Zeemanskoor en iedereen die mee wil zingen.