Tentoonstelling Portret van Vlieland geopend

Machtig mooie verhalen van 70-plussers

30 mei 2017 - De tentoonstelling Portret van Vlieland is met een druk op de knop van de afstandsbediening geopend door de oudste geportretteerde, tevens oudste inwoner van Vlieland, de 98-jarige mevrouw (Gep) Schouwenburg-den Hartog. Met die handeling startte zij de documentaire Portret van Vlieland, gemaakt door Wijnand van Velzen. In deze documentaire wordt de totstandkoming van de tentoonstelling belicht.

Met het project Portret van Vlieland worden de verhalen van vroeger vastgelegd. Met 15 inwoners van Vlieland – (bijna) geboren Vlielanders, gelukzoekers, militairen of werkzoekenden – heeft Elsje de Ruijter gesprekken gevoerd. De Groningse kunstenaar Herman van Hoogdalem heeft deze mensen stuk voor stuk geportretteerd. Op de tentoonstelling zijn de 15 portretten te zien en met hulp van een audio-apparaat zijn de hoogtepunten uit de gesprekken te beluisteren. Van Hoogdalem maakt ook prachtige schilderijen van het strand van Vlieland. Ook daarvan is een aantal in het museum te zien. Alle gesprekken, de documentaire en de portretten zijn in de museumwinkel verkrijgbaar op een usb-stick.

Het project kwam tot stand dankzij de hulp van veel donateurs. Over een vervolg wordt al nagedacht. De reeds gemaakte gesprekken en de nieuwe zullen een vaste plek krijgen in Museum Tromp’s Huys. Ook als de huidige tentoonstelling zal zijn afgelopen, kunnen bezoekers de verhalen dus beluisteren.

Het museum is vrij toegankelijk voor inwoners van Vlieland. In de maand juni wordt elke zaterdag om 10.30 uur door museumdirecteur Elsje de Ruijter een toelichting gegeven op de tentoonstelling.