Achter Diek drukbezocht

Tijdens derde editie van festival bij Museum Tromp’s Huys kwamen ruim 550 bezoekers langs

18 juli 2017 - Zeker 550 mensen – gasten, eilanders, kinderen en volwassenen – kwamen afgelopen zondag een kijkje nemen in de tuin van het museum. Ze luisterden naar de muziek, aten een visje of dronken wat. De derde editie van Achter Diek stond in het teken van Portret van Vlieland, de huidige tentoonstelling in het museum. Het thema was ‘verhalen vertellen’.

Er was ook een echte verhalenverteller uitgenodigd, Gerrit Jan Zwier, die op het podium gezeten in een leunstoel een verhaal voorlas uit ‘Vlieland in gevaar’. In deze jeugdroman wil een schatrijke zakenman Vlieland opkopen om er een pretpark te beginnen, maar een aantal eilandbewoners komt daartegen in opstand. Een boek dat eigenlijk in geen enkele boekenkast op Vlieland mag ontbreken.

Op het gras achter in de tuin stonden achter een kraam: Nel Cupido (breisels), Gerda van Keulen (cranberryjam), Nils Koster (kaas) en Joke Steerenberg (sieraden van strandvondsten). Er werd poon en sliptong gerookt door Vincent Kikstra. Paul Woestenburg sneed vakkundig verse oesters open. In de schaduw tegenover het uitgiftepunt van drank en fris stond Gerrit Grijpstra met zijn haringkar.

Er was niet alleen wat te luisteren, te eten en te drinken, bezoekers konden bij Sierd Visser en Adèle Graaff zien hoe wol en zijde gesponnen wordt en hoe je die met planten uit de natuur kunt verven. De tuin zelf zag er mooi uit, dankzij de inzet van vele groene vingers op de dag ervoor. Sanne uit Zaltbommel had de oproep op Facebook gelezen en was er zaterdag zelfs speciaal een dag voor naar Vlieland gekomen!

Dankzij de medewerking van muzikanten en ‘standhouders’, de inzet van vele vrijwilligers en de sponsoring door Spar Mulder, Bakkerij Westers, Kampeerterrein Stortemelk, Harry Jurjens, Dam 20 en gemeente Vlieland was Achter Diek weer een geslaagd feestje. Het werd afgesloten met een medley van oud-Nederlandse liedjes waarmee iedereen kon meezingen.

De vierde editie van Achter Diek vindt plaats op 15 juli 2018. Zet de datum maar alvast in de agenda.