Avond 'Herinneringen delen': Bezoekers blikken terug op geslaagde avond

13 oktober 2017 - Podium Vlieland stond donderdagavond in het teken van herinneringen delen. De liedjes van Sjoerd Elsinga gingen over ouder worden, herinneringen aan Vlieland en aan vroegere liefdes. Herman van Hoogdalem blikte terug op zijn bezoeken aan Vlieland als jongetje met zijn ouders en als ouder van jonge kinderen. Hij vertelde hoe hij ertoe gekomen was om oudere mensen te portretteren.

Jaap Bankras, Nel Cupido, Henk van Randen en Jan Elsinga gaven vanaf het podium feedback op de interviews die Elsje de Ruijter met hen had gevoerd. Herman vroeg hen of ze achteraf nog iets vergeten waren te vertellen. En wat of hun eerste herinnering op Vlieland was. “Dat weet mijn zus beter”, zei Henk, “die is een paar jaar ouder.”

Monnie Pronk-van Randen vertelde toen dat Henk bij geboorte slechts 2 pond woog. Couveuses waren er nog niet en de jonge Henk werd met doeken om warm in een theedoosje gelegd. Monnie mocht de nieuwe aanwinst bekijken. “En denk je dat ik dat mooi vond, zo’n kikker in een doosje?” En Nel Cupido over het portret dat Herman van haar had gemaakt: “Ik zie er een stuk jonger uit. Je hebt alle rimpels weggelaten.”

Na de pauze vertelde Gerda Posthumus kort over Portret van Vlieland 2.0, het vervolg op deze eerste serie van 15 portretten. Samen met Henk Veerdig gaat zij de komende reeks interviews afnemen. Het eerste interview is al gedaan, met Sierd Visser. Gerda gaat bij alle nieuwe interviews gedichten maken. Ze wil in woorden de binnenkant van de mensen proberen te vatten. Die gedichten worden door een typograaf fraai op papier gezet. Dat wordt de hedendaagse, kunstzinnige invulling bij de interviews. Gerda neemt als het ware het stokje over van Herman van Hoogdalem. Over een paar jaar zal er een nieuwe tentoonstelling komen met een nieuwe serie 70-plussers van Vlieland.

Herman lichtte nog een puntje van de sluier op van Gezichten van dementie, een tentoonstelling die waarschijnlijk in 2019 of 2020 naar Vlieland komt. Voor die tentoonstelling maakte hij enorme portretten van mensen met dementie. Hij liet een kort en indringend fragment zien uit een documentaire over deze tentoonstelling.

Sjoerd Elsinga sloot de avond – op verzoek – af met een ‘lang zal hij leven’ voor zijn jarige vader. Senior Elsinga kreeg ook nog een bos bloemen aangeboden.
De bezoekers waren enthousiast over deze gezellige avond, die mede dankzij de CHV en Podium Vlieland tot stand is gekomen.

De prachtige portretten van de 15 Vlielanders zijn te koop. Informeer ernaar bij het museum.