Home

voorzijde museum

Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het Oudste pand van Vlieland. Het is kort na 1575 gebouwd. Hier is sinds 1956 Museum Tromp's Huys gevestigd. 

Tromp's Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit.

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en Maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het Oude Raadhuis.

Het museum is als kunstenaarswoning opgenomen in het Artist's Studio Museum Network.

 

Collectie

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het VVV-kantoor en in het Oude Raadhuis.

 

Uit het gastenboek

Reacties van onze bezoekers

10 oktober 2017

"Is dit niet leerzamer voor de  basis-school dan het Wilhelmus? Schitterend en alles nog in goede staat. We hebben genoten."

(Jan)

 

6 juni 2017

"Fascinerende verhalen van Vlielanders. heb het eiland en de eilanders weer een beetje beter leren kennen."

(Marianne)

 

2 mei 2017

"Ik vond de speurtocht heeel leuk van Annemoon Kramer en Valentijn"

 

6 april 2017

"Boeiende Markante Monumentenwandeling! Leuk en leerzaam."

(Caroline, Hilversum)

 

11 oktober 2016

"Mevrouw Cupido, wat vertelt u mooi!!!"

 

10 juli 2016

"Een hoop samengebalde geschiedenis van dit prachtige eiland, op een kleine oppervlakte. Ik heb genoten! Sinds 1953 Vlieland bezoeker en nog nooit tot vandaag in museum geweest, dank u wel!

(Luut Foul, Roden)

 

3 mei 2016

"Wies, Eels and Maria came to see through the past of Vlieland, a place we visit every year as our favorite island."

(Maria Figueras-Braaksma, Tarragona Spain)

 

26 februari 2016

"Een prachtig historisch huis, een indrukwekkende inrichting! Wat een vrouw was Betzy- en een goede schilderes! Mooi werk is hier te zien. Echt de moeite van een bezoek waard."

(B. van de Blast)

 

4 maart 2016

"Al jaren komende op Vlieland en nu voor het eerst het Tromp's Huys bezocht. een hele leuke ervaring, echt een snoezig museum!"

 (Elly, Marian en Wilma)

 

18 december 2015

"Ontzettend leuk museum! Jammer dat we ff wat weinig tijd hebben, we moeten de boot halen. Maar we komen zeker terug. Gaan (bijna) elk jaar naar Vlieland!"

(Anneke en Nico Pels uit Leusden)

 

10 november 2015

"Prachtig, goed verzorgd museum! Leuk de verhalen bij de film!"

(Emmy en Maria)

 

16 oktober 2015

"Na jaren op Vlieland te zijn geweest eindelijk eens het Tromp’s Huys van binnen bekeken"

Heel verrassend.’

(Hetty en Rein Schuring)

Organisatie

Persberichten | Beleidsstukken | Bibliotheek | Steun het museum

Museum Tromp's Huys is sinds eind 2007 ondergebracht in een stichting, Stichting Museum Tromp's Huys. Deze stichting is bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Donaties aan de stichting kunnen worden afgetrokken van de (inkomsten)belasting. Lees meer...

Samenstelling bestuur

Annie Beiboer (voorzitter)
Ruurd Bron (secretaris)
Ineke Weber (penningmeester)
Kees Storm
Jan van der Veen

Missie en visie 

In het beleidsplan 2013-2017 worden de doelstellingen en de plannen om deze doelstellingen te bereiken helder geformuleerd.

Samenvatting Beleidsplan 2013-2017

De Stichting Museum Tromp’s Huys, statutair de rechtspersoon achter het museum, heeft als reden van bestaan o.a. het bevorderen van interesse voor de (cultuur)geschiedenis van het eiland Vlieland in het algemeen en het conserveren en tentoonstellen van objecten die te maken hebben met deze geschiedenis in het bijzonder.

Die (cultuur)geschiedenis van Vlieland kent vele facetten. Welke specifieke rol het museum daarin wil spelen is nog niet eerder goed vastgelegd. Na de totstandkoming van dit meerjarenbeleidsplan, en – in een later stadium – een collectieplan en een tentoonstellingsplan, moet die rol helder zijn.

De museumfunctie van het Tromp’s Huys zou versterkt kunnen worden. De tuin en de atelierwoning achterin die tuin bieden veel kansen de museumfunctie te verbreden en te verrijken. Als we de tuin inrichten zoals hij geweest kan zijn ten tijde van Akersloot, dan zouden we daarmee de geschiedenis van het huis versterken. Bovendien kan een dynamische tuin, waarin oude gewassen geteeld worden en met oude gereedschappen wordt gewerkt, interesse opwekken in de geschiedenis.

We verwachten daarmee ook de (Vlielandse) jeugd voor deze geschiedenis te interesseren. Het levendiger maken van het museum en het daarmee aantrekkelijk te maken voor de jeugd, willen we in de komende beleidsperiode verwezenlijken.

Daarnaast willen we de winkel een betere uitstraling geven en het assortiment aanpassen om meer omzet uit de museumwinkel te kunnen genereren. Het verband met de Vlielandse geschiedenis en de collectie van het museum zullen we daarbij niet uit het oog verliezen.

Tenslotte verplichten veranderde eisen van de Museumregistratie ons o.a. tot actualisering van bestaande en het schrijven van nieuwe beleidsstukken en tot digitalisering van de collectie.

Beleidsplan 2013-2017

Medewerkers en vrijwilligers

Bij Museum Tromp's Huys zijn circa 40 vrijwilligers actief. Er werken 4 betaalde krachten, samen goed voor 1,9 FTE. De bestuursleden krijgen geen vergoeding voor hun werkzaamheden anders dan een onkostenvergoeding voor gemaakte kosten.

 

Oudste pand van Vlieland

Tromp's Huys dankt zijn benaming aan het echtpaar Akersloot-Berg, dat het huis in 1896 kocht en vernoemde naar Admiraal Cornelis Tromp. Deze Nederlandse vlootvoogd trad in dienst van de koning van destijds de 'verenigde landen' Noorwegen en Denemarken, nadat zijn rol in de Nederlanden vanaf 1676 was uitgespeeld.
Vanwege zijn successen tegen de Zweden was hij destijds in Betzy's geboorteland Noorwegen nog altijd ongekend populair.  

Recente studies hebben aangetoond dat een aantal oude legenden rond het huis geen stand houden. Het Tromp's Huys heeft NIET tot de Admiraliteiten van Amsterdam en Het Noorderkwartier behoord en onze 17de-eeuwse vlootvoogden, vader en zoon Tromp en admiraal De Ruyter, hebben het Tromp's Huys NIET bezocht.
Die functionarissen hielden kantoor in het, in 1838 afgebroken, Gemeene Landtshuys dat stond ter plaatse van de huidige percelen Dorpsstraat 47 t/m 51.  

Uit archiefonderzoek is gebleken dat Tromp's Huys, vermoedelijk gebouwd kort nadat de Spanjaarden Oost-Vlieland in 1574 plat brandden, door de eeuwen heen uitsluitend particuliere eigenaren heeft gehad. De oudsten die wij uit de eerste jaren, de periode 1621 – 1644, kennen zijn Pieter Joosten, Jan Ballinghs en
Maartje Hessels. Dan in 1654 koopt Leendert Foukes (1583/1584 – 1660), een schipper en reeder ter Oostzeevaart, het huis. Onder alle volgende particuliere bewoners zijn wel personen te vinden die een functie vervulden bij de Admiraliteit, maar pas na 1700. Er zijn geen aanwijzingen dat Tromp's Huys ooit eigendom van de Admiraliteiten is geweest. 

(met dank aan de heer T.F.H Pronker) 

 

 

Subcategorieën

In deze categorie bevinden zich artikelen over de collectie èn de rubriek uitgelicht