Vacature projectmedewerker digitalisering

Museum  Tromp’s Huys doet mee in het digitaliseringsproject van de provincie Friesland, Kolleksjes Tichtby. Dit project heeft als doel om het Friese culturele erfgoed digitaal te ontsluiten. In de periode 2015-2018 stelt de provincie hiervoor geld beschikbaar. Het is de bedoeling dat musea hun collecties op nationale, provinciale, regionale of thematische erfgoedsites kunnen presenteren, en vooral op hun eigen website. Daardoor wordt de Friese cultuur beter ontsloten. De Museumfederatie Fryslan, waarbij Museum Tromp’s Huys is aangesloten, heeft hiervoor een plan opgezet.
Binnen de collectie van het museum zijn een aantal deelcollecties nog niet of nauwelijks gedigitaliseerd. We willen beginnen met een schenking oude prentbriefkaarten en daarnaast gastenboeken en oude zeekaarten. Voor de digitalisering hiervan zijn we op zoek naar een projectmedewerker digitalisering.

Wat verwachten wij?

 • Je verricht logistieke werkzaamheden
 • Je selecteert en registreert materiaal voor transport uit de collectie volgens opdracht.
 • Je maakt het materiaal gereed voor transport (verpakt en etiketteert volgens de regels en aanwijzingen).
 • Je plaatst gescand en gedigitaliseerd materiaal  terug in het depot.
 • Je digitaliseert materiaal uit de collectie
 • Je voert scan- en/of digitaliseringsopdrachten uit
 • Je voegt identiteitskenmerken toe

Wat vragen wij?

Je hebt een collegiale instelling, werkt nauwgezet en kunt zelfstandig taken uitvoeren. Je beschikt over goede computervaardigheden, ervaring in het scannen van documenten en hebt affiniteit met het culturele erfgoed van Vlieland. Je hebt minimaal een LBO werk- en denkniveau.

Wat bieden wij?

 • Inschaling op basis van de Provinciale schaal 3
 • Minimaal €1478,99 en maximaal €2112,85 bruto op basis van een 36-urige werkweek
 • Een tijdelijk contract voor de duur van 3 maanden met zicht op verlenging met maximaal 9 maanden.
 • Deze werkzaamheden zijn ook in deeltijd uit te voeren.

Sollicitaties op deze functie kun je tot 1 november 2015 per post sturen aan Annie Beiboer, de voorzitter van het bestuur van Stichting Museum Tromp's Huys, via Postbus 11, 8899ZN Vlieland of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen kun je terecht bij Elsje de Ruijter, directeur van het museum. Zij is vanaf maandag 12 oktober weer bereikbaar op 0562 453610 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Prentbriefkaarten

Prentbriefkaarten

Geef bij uw bestelling het gewenste aantal en de bijbehorende nummers op. De kaarten kosten € 0.90 per stuk. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

   

 

1

2

3

 

 

4

5

6

   

 

7

8

9

   

 

10

11

12

   

 

13

14

15

   

 

16

17

18

Ja ik doe mee

12 juni 2013 - Onder de aansprekende leus "Ja, ik doe mee!", doet Museum Tromp's Huys een beroep op de betrokkenheid van de vrienden van het museum. Door middel van crowdfunding wil het museum geld inzamelen om een schilderij te kopen van Roos Schuring.

Het betreffende schilderij maakt onderdeel uit van de huidige tentoonstelling ‘Vlieland op z’n breedst’, waarin panoramaschilderijen worden getoond die vorig jaar vanaf de zeesleper Holland van de Vlielandse kust zijn gemaakt.  Het schilderij van Roos Schuring, getiteld ‘Kust van Noordoost Vlieland, 53˚18’40’’N-05˚00’06’’O’, valt op te midden van de andere panoramaschilderijen. Het is een zeer krachtig gecomponeerd werk en het brengt Vlieland fraai in beeld.

Stichting Museum Tromp's Huys heeft niet alleen veel schilderijen van rond 1900 in de collectie, de stichting verzamelt ook werk van hedendaagse kunstenaars. Met deze verzameling wil de stichting laten zien welke creativiteit het eiland los maakt. De verzameling is een soort beeldende geschiedschrijving. 

Wilt u Museum Tromp’s Huys meehelpen om het panoramaschilderij van Roos Schuring - met de o, zo herkenbare vuurtoren of 'kabouter' - te kopen? Doe dan mee en zeg: "Ja, ik doe mee! Ik maak mijn bijdrage over op 138545812 t.n.v. Museum Tromp’s Huys o.v.v. panorama en mijn gewenste naamsvermelding*." Het schilderij kost € 4950,=. 

*Als u € 100,= of meer overmaakt, dan wordt uw naam bij het schilderij vermeld onder de door u vermelde naam. Wenst u geen naamsvermelding, geef dan geen naam op. Mocht onverhoopt de koopprijs niet worden gehaald, dan krijgt u uw bijdrage teruggestort. Mag in dat geval echter uw bijdrage worden gebruikt om een andere aankoop te bekostigen, dan kunt u dat aangeven door i.p.v. panorama uw bijdrage te doen o.v.v. donatie. 

Uw bijdrage is aftrekbaar van de belastingen. Museum Tromp's Huys is een instelling met een ANBI-status. Check de status hier(opent in nieuwe tab).

Bij voorbaat dank voor uw gulle bijdrage! 

Collectie

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het VVV-kantoor en in het Oude Raadhuis.

 

Uit het gastenboek

Reacties van onze bezoekers

10 oktober 2017

"Is dit niet leerzamer voor de  basis-school dan het Wilhelmus? Schitterend en alles nog in goede staat. We hebben genoten."

(Jan)

 

6 juni 2017

"Fascinerende verhalen van Vlielanders. heb het eiland en de eilanders weer een beetje beter leren kennen."

(Marianne)

 

2 mei 2017

"Ik vond de speurtocht heeel leuk van Annemoon Kramer en Valentijn"

 

6 april 2017

"Boeiende Markante Monumentenwandeling! Leuk en leerzaam."

(Caroline, Hilversum)

 

11 oktober 2016

"Mevrouw Cupido, wat vertelt u mooi!!!"

 

10 juli 2016

"Een hoop samengebalde geschiedenis van dit prachtige eiland, op een kleine oppervlakte. Ik heb genoten! Sinds 1953 Vlieland bezoeker en nog nooit tot vandaag in museum geweest, dank u wel!

(Luut Foul, Roden)

 

3 mei 2016

"Wies, Eels and Maria came to see through the past of Vlieland, a place we visit every year as our favorite island."

(Maria Figueras-Braaksma, Tarragona Spain)

 

26 februari 2016

"Een prachtig historisch huis, een indrukwekkende inrichting! Wat een vrouw was Betzy- en een goede schilderes! Mooi werk is hier te zien. Echt de moeite van een bezoek waard."

(B. van de Blast)

 

4 maart 2016

"Al jaren komende op Vlieland en nu voor het eerst het Tromp's Huys bezocht. een hele leuke ervaring, echt een snoezig museum!"

 (Elly, Marian en Wilma)

 

18 december 2015

"Ontzettend leuk museum! Jammer dat we ff wat weinig tijd hebben, we moeten de boot halen. Maar we komen zeker terug. Gaan (bijna) elk jaar naar Vlieland!"

(Anneke en Nico Pels uit Leusden)

 

10 november 2015

"Prachtig, goed verzorgd museum! Leuk de verhalen bij de film!"

(Emmy en Maria)

 

16 oktober 2015

"Na jaren op Vlieland te zijn geweest eindelijk eens het Tromp’s Huys van binnen bekeken"

Heel verrassend.’

(Hetty en Rein Schuring)

Oudste pand van Vlieland

Tromp's Huys dankt zijn benaming aan het echtpaar Akersloot-Berg, dat het huis in 1896 kocht en vernoemde naar Admiraal Cornelis Tromp. Deze Nederlandse vlootvoogd trad in dienst van de koning van destijds de 'verenigde landen' Noorwegen en Denemarken, nadat zijn rol in de Nederlanden vanaf 1676 was uitgespeeld. Vanwege zijn successen tegen de Zweden was hij destijds in Betzy's geboorteland Noorwegen nog ongekend populair. Toen Noorwegen zich in 1814 onafhankelijk verklaarde van Denemarken, resulteerde dat in een korte oorlog met Zweden. Tussen 1814 en 1905 was Noorwegen in een unie met Zweden verenigd. In 1905 verklaarde Noorwegen zichzelf nogmaals onafhankelijk. In datzelfde jaar werd de Deense prins Karel tot koning van Noorwegen gekroond.

Recente studies hebben aangetoond dat een aantal oude legenden rond het huis geen stand houden. Het Tromp's Huys heeft niet tot de Admiraliteiten van Amsterdam en Het Noorderkwartier behoord en onze 17de-eeuwse vlootvoogden, vader en zoon Tromp en admiraal De Ruyter, hebben het Tromp's Huys nooit bezocht. Die functionarissen hielden kantoor in het, in 1838 afgebroken, Gemeene Landtshuys dat stond ter plaatse van de huidige percelen Dorpsstraat 47 t/m 51.  

Uit archiefonderzoek is gebleken dat Tromp's Huys, vermoedelijk gebouwd kort nadat de Spanjaarden Oost-Vlieland in 1574 plat brandden, door de eeuwen heen uitsluitend particuliere eigenaren heeft gehad. De oudsten die wij uit de eerste jaren, de periode 1621 – 1644, kennen zijn Pieter Joosten, Jan Ballinghs en Maartje Hessels. Dan in 1654 koopt Leendert Foukes (1583/1584 – 1660), een 'schipper en reeder ter Oostzeevaart', het huis. Onder de  daarop volgende particuliere bewoners zijn wel personen te vinden die een functie vervulden bij de Admiraliteit, maar pas na 1700. Er zijn geen aanwijzingen dat Tromp's Huys ooit eigendom van de Admiraliteiten is geweest.
 

 

Home

voorzijde museum

Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het Oudste pand van Vlieland. Het is kort na 1575 gebouwd. Hier is sinds 1956 Museum Tromp's Huys gevestigd. 

Tromp's Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit.

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en Maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het Oude Raadhuis.

Het museum is als kunstenaarswoning opgenomen in het Artist's Studio Museum Network.

 

Subcategorieën

In deze categorie bevinden zich artikelen over de collectie èn de rubriek uitgelicht