VERWACHT: Claudy Jongstra

Ze slaapt. De zee slaapt. De getijden gaan af en aan. Eb en vloed, eb en vloed wisselen elkaar af. We zien de getijden in het licht dat schijnt over de zee. Ze ademt de getijden. Een gefluister klinkt op. Is het een wiegeliedje, een droom? Het is een oud verhaal, een sage over het ontstaan van het eiland. Het eiland dat we kennen als Vlieland. Luister mee…

In deze sprookjesachtige sfeer bevindt zich een installatie van Claudy Jongstra. Een fraai aangekleed bed met een licht- en geluidsinstallatie. Licht en geluid symboliseren de getijden en maken zo een verbinding met het wad. Daarnaast lokt het geluid de bezoeker naar het bed, nodigt hem of haar uit om te luisteren naar het verhaal over het ontstaan van het eiland.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad heeft Museum Tromp’s Huys de Friese kunstenaar Claudy Jongstra gevraagd om een installatie in te richten op de eerste verdieping van het museum, geïnspireerd op het ontstaan van Vlieland, geverfd met kleuren van het eiland, onttrokken uit planten van het eiland. Jongstra is een internationaal opererende Friese beeldend kunstenaar, die voornamelijk met textiel werkt. Ze staat bekend om haar grootschalige, textiele werken die gezien kunnen worden als muurschilderingen. Veelal tonen de werken de schoonheid van de natuur.

Jongstra werkt vaak met vrijwel vergeten ambachten zoals spinnen, kaarden en weven. Ze werkt samen met architecten en opdrachtgevers over de hele wereld om haar unieke, tactiele werken te creëren. Voor dit project maakt Claudy een ruimtelijk werk, voortbouwend op recente ontwikkelingen in haar kunstenaarschap, waarin ze meer de ruimtelijke kant van installaties onderzoekt.

Jongstra voelt zich sterk verbonden met het Noord-Nederlandse landschap, specifiek gezien de Waddenzee en met name Vlieland. In de zomermaanden verblijft Jongstra een groot deel van haar tijd op het eiland.

Verwacht van 30 juni t/m 1 december 2018