Home

voorzijde museum

Conform de maatregelen van de Rijksoverheid in verband met het Coronavirus is museum Tromp's Huys gesloten tot 20 mei 2020.

U kunt het museum blijven volgen op Instagram: museumtrompshuys en op Facebook: Museum Tromp's Huys.

Regelmatig zult u daar een leuk bericht vanuit het museum aantreffen. De komende 3 weken op dinsdag een stukje Praatje Film ( film over Vlieland uit ca. 1935), op woensdag een online activiteit, op donderdag informatie over een item uit museum en op zaterdag "De favoriet van' waar iemand vertelt over zijn of haar favoriete voorwerp of schilderij in het museum. 

Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het Oudste pand van Vlieland. Het is kort na 1575 gebouwd. Hier is sinds 1956 Museum Tromp's Huys gevestigd. 

Tromp's Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit.

Museum Tromp's Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en Maritieme verleden in beeld. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, hoofdzakelijk van de hand van Betzy Akersloot-Berg, één van de vroegere bewoonsters van het pand. In salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde bewoners van Vlieland van rond 1900. En daar bevindt u zich dan ook. In de salon kwamen wekelijks de notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Het museum heeft een uitgebreide foto- en klokkencollectie. Er zijn (zee)kaarten en scheepsmodellen te zien. In de kelder worden het ontstaan van het eiland en de ondergang van West-Vlieland inzichtelijk gemaakt. In de middenkamer, of tegelkamer, vindt u schitterende tegeltableaus, oorspronkelijk afkomstig uit een boerderij in Workum. Vrijwel alle tegels in het museum zijn in Harlingen gemaakt.

Verder: de walvisvaart, de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, het goudschip De Lutine, de dichter - schrijver - scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff.
Daarnaast beschikt het museum over een grote zilvercollectie, die deels ook te bewonderen is in het Oude Raadhuis.

Het museum is als kunstenaarswoning opgenomen in het Artist's Studio Museum Network.