Eerdere tentoonstellingen
Expositie “Gasten Schilderen” 7 december 2019 tot 28 maart 2020
Goede tradities moet je koesteren. Cultuur Historische Vereniging “Eylandt Flielandt” organiseert in eendrachtige samenwerking met Museum Tromp’s Huys tweejaarlijks de expositie Gasten Schilderen Vlieland. Ook dit jaar zullen een aantal gasten hun op Vlieland gebaseerde kunstwerk inzenden. De expositie die te zien zal zijn op de tentoonstellingszolder van Museum Tromp’s Huys biedt zonder twijfel weer een verrassend en mooie kijk op ons eiland. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de kunstwerken in deze tentoonstelling te koop zijn.
Naast het feit dat het aantrekkelijk is om de werken te bewonderen krijgt u als toeschouwer ook een belangrijke rol in het jureren van de werken. U kunt uw keuze maken en uw favoriete kunstwerk kiezen. De kunstenaar van het werk dat de hoogste waardering van het publiek krijgt, zal na afloop van de expositie een prijs in ontvangst mogen nemen.
De prijsuitreiking op 28 maart is helaas door de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgegaan, maar de stemmen zijn geteld en inmiddels hebben alle deelnemers de uitslag ontvangen.
Er is door de maanden heen veel bezoek geweest en de reacties naar onze collega’s en in ons logboek waren onverdeeld enthousiast. Dat blijkt ook wel uit het totaal aantal van 596 stemmen die zijn uitgebracht en de leuke reacties die op de stembiljetten zijn meegegeven. Een ander positief resultaat is dat er 9 schilderijen tijdens de periode van de tentoonstelling verkocht zijn. Kortom, veel enthousiasme en waardering.
Het was dan ook spannend. Tot op het laatste moment was het dan ook moeilijk te zeggen welke kunstenaar het winnende schilderij had gemaakt. Bij de telling bleek dat er een grote diversiteit was en dat de voorkeuren van de uitgebrachte stemmen goed verdeeld waren. Uiteindelijk leverde de wedstrijd wel een duidelijke winnaar op. Zowel het schilderij met de meeste stemmen als het schilderij op de tweede plaats zijn gemaakt door één kunstenaar.
Om u niet langer in spanning te houden, er is maar één nummer één: Gert Pruik verzamelde met het schilderij “Willem de Vlamingh” de meeste stemmen.
Gert heeft de 1e prijs gewonnen en verdient daarmee de eeuwige roem maar ook de bijbehorende versierselen zoals een Oorkonde.. en zoals al gezegd bereikte Gert met het schilderij “Nicolaaskerk” ook nog eens de 2e plaats. Op de 3e plaats is geëindigd Rita Teirlynck met het schilderij 'Boten op het Wad'.
Alle drie de schilderijen zijn overigens verkocht.
Bent u benieuwd hoe uw stem terecht is gekomen en hoeveel stemmen het door u gekochte schilderij heeft gekregen? Hier is de uitslag:
Naam Titel en nr. tentoonstelling Aantal stemmen
1 Gert Pruik 21.Willem de Vlamingh 52
2 Gert Pruik 22. Nicolaaskerk 49
3 Rita Teirlynck 23. Boten op het Wad 46
4 Rita Teirlynck 24. Stilleven Vlieland 44
5 Joke Schepers 32. Beneath the surface 41
6 Ief Jones-van der Schaaf 11. Vlieland in the mist 38
7 J. Terpstra 3. Herfst op Vlie 32
8 Gerda van Boxmeer 5. Blaaswier ‘Vlie’ 31
9 J. Nijenhuis 28. Welkom op Vlieland 28
10 Ief Jones-van der Schaaf 13. To the lighthouse 25
11 J.W. Brink 26. Platbodems 21
12 J. Visser 16. Duinen, zee en strand horen 18
bij Vlieland
12 Radmila Rusic 31. De zeehond 18
13 Radmila Rusic 30. De Schotse hooglander 16
14 J. Nijenhuis 29. Herinneringen! 15
15 J. Terpstra 4. Zomer op Vlie 13
15 Jitske Sonnenberg 10. Vuurtoren 13
15 Rixta Simonides 19. Duinen 13
16 J. Visser 17. Bossen, duinen, zand 9
dat is Vlieland(s)
16 Linda Noordhuis 20. Schatje 9
17 Marjoleine Waardenburg 12. Strandrit overgang Fortweg 8
17 Rietje Veltkamp 14. Duingebied 8
18 Ada Brokaar 6. In de tent op Stortemelk 1 7
18 J.W. Brink 27. Garnalenvisser 7
19 C.A. van Eeten 1. Winterlicht bij de haven 6
19 C.A. van Eeten 2. Winterlicht in het dorp 6
19 Rietje Veltkamp 15. Dorpsstraat West 6
19 Rixta Simonides 18. Duinven 6
20 Maria Tijssen 25. De tuun 4
21 Ada Brokaar 8. In de tent op Stortemelk 2 3
22 J.van Oosterhout-Verschuuren 7. Zen 2
22 Jitske Sonnenberg 9. Vlieland ‘West’ 2
Totaal aantal stemmen 596
Hieronder treft u de link aan naar de website van de Cultuur Historische Vereniging waar u alle schilderijen op tentoonstellingsnummer nog eens kunt bekijken:
http://www.chv-vlieland.nl/expositie/gasten-schilderen-2020.html
Op Facebook: Museum Tromp's Huys en op Instagram: museumtrompshuys kunt u ook nog een filmpje zien van onze tentoonstellingszolder, met een impressie van de expositie.
Ludo van Well, beeldhouwer en nautisch architect
Van 26 maart tot 23 september 2019 presenteerde Museum Tromp’s Huys een expositie van sculpturen van Ludo van Well. In die periode van het jaar waarin vele watersportliefhebbers maar ook professionele schippers Vlieland bezoeken, kunnen we de bijzondere en bijzonder mooie sculpturen laten zien van de beeldhouwende scheepsbouwer.
In de ruim dertig jaar dat Ludo als ontwerper en jachtbouwer werkt, heeft hij een enorme vaardigheid ontwikkeld om zijn verbeelding om te zetten in unieke objecten. Met Zeeland als bakermat is zijn liefde voor leven op en met het water er bij wijze van spreken met de paplepel ingegoten.
Op de manier waarop Ludo van Well vormgeeft en afwerkt blijkt naast de liefde voor de materialen een authentiek passie voor de nautische wereld. Je ziet als het ware dat Zeeland, vasteland en waterland zeer nauw met elkaar verbonden zijn. En naast die nautische oorsprong ontdekken we ook een continue (wed)strijd om steeds het beste, mooiste en snelste ontwerp te maken.
Niet altijd bloedserieus bedoeld maar ook met een grappige kijk op vorm en taal combineert Ludo materialen als hout, marmer en andere natuursteen met een eigen interpretatie op bestaande of nieuw bedachte uitdrukkingen.
Museum Tromp’s Huys is er trots op om de sculpturen van deze zeer oorspronkelijke ambachtsman en kunstenaar te mogen exposeren. Voor iedere passieve of actieve liefhebber van water en varen is dit een expositie die je een keer gezien moet hebben.
VLIELANDER AMATEURS 2019
Van 8 december 2018 tot 23 maart 2019
De Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt (CHV) organiseerde, in nauwe samenwerking met Museum Tromp’s Huys, een expositie van kunstwerken van amateurkunstenaars van Vlieland.
Voor het eerst in de historie van de wedstrijd “Vlielander Amateurs” was een vooraf bepaald thema gekozen. De amateurs konden zich in beginsel in alle vormen van beeldende kunst uiten, zolang er in het kunstwerk maar een relatie was met “Feestelijk Vlieland”. Het publiek kon stemmen op de tentoongestelde kunstwerken.
Op 23 maart werd de Betzy Akersloot-Berg prijs door Tjerkien Bijtelaar van de CHV uitgereikt aan de (amateur)kunstenaar die voor zijn/haar werk de meeste stemmen mocht ontvangen. De penning is gewonnen door Ina Kuiper, met het schilderij 'Feest op de Hors', zij kreeg 163 van de in totaal 483 uitgebrachte stemmen. De tweede prijs was voor Sjoukje Mulder met de foto 'Feest van de verwachting' met 53 stemmen en de derde prijs was voor Renneke Meijer-Kuipers met het kunstwerk 'Onze toekomst: Recyclebaar plastic', zij kreeg 38 stemmen.
Naast het feit dat de door het publiek gekozen kunstenaar gehuldigd wordt, werd dit jaar ook de meest originele, grappige of opzienbarende motivatie van het publiek gekozen. De keuze is gevallen op de motivatie van Harry Oostendorp voor het winnende schilderij : "Echt strandgevoel hoort bij Vlieland. Ook wat mysterieus; voor of na het feest of het feest van het jutten? Sfeervol schilderij. Passend kleurgebruik."
FRIA
19 juni t/m 1 december 2018
Een selectie kunstenaars van de groep FRIA, kunstenaars uit Noord-Nederland, tonen hun werk op Vlieland. Een tentoonstelling in samenwerking met Galerie Vlieland Maritiem en Podium Vlieland. De tentoonstellingen in de beide andere locaties beginnen begin september.
In Museum Tromp's Huys exposeren: Joke Stapensea (etsen), Gwendolyn van Essen (gewassen inkt), Gerhild van Rooij (foto/fotocollage), Johan Haantjes (schilderijen), Ellen Cohen (gemengde techniek), Aukje Reitsma (digitale tekeningen), Oesje Zegel (schilderijen), Hennie Dijk ('kleintjes') en Anne Dijkstra (schilderij)
Prentbriefkaarten
Van 13 maart t/m 2 juni 2018
Prentbriefkaarten, ‘ansichten’ of ‘ansichtkaarten’. Wie verstuurt ze nog tegenwoordig? Ja, vanaf een vakantieadres versturen we ze nog wel. Aan de oppas van hond of huis, aan familie en vrienden. Vroeger was dat natuurlijk niet anders.
In deze tentoonstelling was een selectie te zien van de prentbriefkaarten uit de Collectie Tijmons, meer dan 1000 prentbriefkaarten en foto's van Vlieland. Deze collectie is verzameld door de heer C. Tijmons en aan het museum geschonken. De geselecteerde prentbriefkaarten hebben als thema's vuurtorens en schepen, maar op de afbeeldingen is veel meer te zien.Gasten schilderen Vlieland
14 november 2017 - 24 februari 2018
Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.
De uitreiking van de Betzy Akersloot prijs heeft op zaterdag 24 februari 2018 plaats gevonden.
Gezicht op Vlieland, november
19 november 2016 - 2 december 2017
Het meet maar liefst 160 bij 120 cm. Het is kleurrijk. De lucht is overweldigend. Schitterend geschilderd. Te zien is het Vuurboetsduin vanaf de strandovergang Fortweg. De velden bij Het Witte Lid staat onder water.
Waddenschilder Janhendrik Dolsma (1950) schildert meestal hij de zee. Daarover zegt hij zelf: “Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf zag ik hem (haar?) voor het eerst en ik was volkomen overdonderd; dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven.”
Het schilderij is door bemiddeling van het museum verkocht.
Portret van Vlieland
22 mei - 5 november 2017
Een tentoonstelling in samenwerking met de kunstenaar Herman van Hoogdalem. Deze tentoonstelling kwam voort uit het project Portret van Vlieland. In dat project wordt de mondelinge geschiedenis van Vlieland vastgelegd. Voor deze tentoonstelling maakte Herman van elke geïnterviewde een portret in aquarel.
Op de tentoonstelling waren de eilanders in tweevoud te zien: enerzijds 'still' in aquarel, anderzijds 'live' in stem. De tentoonstelling was dus een combinatie van portret en (kort) gesprek. Uit de gesprekken is een selectie gemaakt. Die fragmenten waren middels een interactieve audiohandset (Podcatcher) te beluisteren. De video's van de geportretteerden zijn integraal te bekijken op de youtube-pagina van het museum.
Vlielander amateurs
14 januari 2017 - 6 mei 2017
De Cultuur Historische Vereniging organiseert samen met Museum Tromp’s Huys om het jaar een tentoonstelling voor amateurkunstenaars van Vlieland. De getoonde kunstwerken zijn meestal zeer divers van aard. Zo zijn er schilderijen te zien en tekeningen, maar ook foto's, beeldhouwwerk, houtsnijwerk en keramiek. Bijna alle werken zijn te koop.
Er kan op de werken worden gestemd. 6 mei 2017 zijn er drie prijswinnaars bekend gemaakt.
1666 in breder perspectief - Willem van de Velde terug op Vlieland
5 augustus 2016 - 7 januari 2017
Op 19 en 20 augustus 1666 sloegen de Engelsen toe. Ze staken de handelsvloot op de rede van Vlieland en het dorp West-Terschelling in brand. Meestertekenaar Willem van de Velde (1611-1693) legde deze ramp vast met pen, penseel en inkt. Deze schitterende tekening en vele anderen tekeningen en prenten waren even terug op Vlieland.
De Borduurscouting
20 november 2015 t/m 3 september 2016
Geïnspireerd door oma’s ambacht hebben de bezoekers van het festival Into the Great Wide Open 2015 samen met Jitske Wedman en Elise Zoetmulder van de Borduurscouting gewerkt aan een drietal kleden. Op de kaart van Vlieland konden ze hun herinneringen achterlaten. Elke dag begonnen ze met een nieuwe kaart. Met dit project maakten ze zowel jong als oud enthousiast voor dit ambacht. Even niet naar een scherm staren, maar samen iets moois maken en in gesprek komen met tafelgenoten. De drie kleden waren te zien in het museum.
Van mei t/m begin september 2016 stond de borduurtafel in Museum Tromp’s Huys, vergezeld van de oproep: Laat dan je herinneringen achter op het doek en verras jezelf! Iedereen mag hier wat achterlaten. Maak er samen wat moois van!
De ramp van 1666
23 februari - 3 juli 2016
Voor het kinderboek "De ramp van 1666" van schrijfster Kitty Nooy, maakte de Terschellinger kunstenaar Frans Schot schitterende illustraties. Hij bewerkte hiervoor aquarellen met Photoshop. Op de tentoonstelling zijn zowel originele aquarellen als Photoshop-bewerkingen te zien. Soms naast elkaar, zodat zichtbaar is hoe de kunstenaar de aquarellen omtoverde in sprankelende illustraties.
In 2016 wordt op Vlieland en Terschelling uitgebreid de ramp herdacht die 350 jaar geleden beide eilanden trof. 1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.
De tentoonstelling is aangekleed met citaten uit het kinderboek. Een leuke tentoonstelling voor jong en oud!
Gasten schilderen Vlieland
28 september 2015 - 13 februari 2016
Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.
De uitreiking van de Betzy Akersloot prijs heeft op zaterdag 13 februari 2016 plaats gevonden.
Lied van de geredde drenkeling
21 april t/m 20 september 2015
Beeldend kunstenaar Henrike Gootjes spoelde aan op Vlieland om daar verhalen op te vissen en breidde haar zoektocht uit tot verhalen uit de hele wereld. Zij vond op het eiland verhalen uit de maritieme en persoonlijke geschiedenis van het eiland en haar bewoners. Ze gebruikte verhalen, tekeningen, historisch onderzoek, handwerktechnieken, tattoos en zocht samenwerking met lokale bevolking voor de totstandkoming van de tentoonstelling.
Bekijk de video met de aftrap van het project!
Vlielander amateurs
10 januari 2015 - 11 april 2015
Vlielander amateur kunstenaars dingen mee naar de Betzy Akersloot penning, die aan het einde van de tentoonstelling wordt uitgereikt. Bezoekers brengen hun stem uit op het mooiste, beste of origineelste schilderij.
Het college van B&W biedt de winnaar de gelegenheid te exposeren in het gemeentehuis.
Erik van Ommen
1 juli 2014 t/m 3 januari 2015
Voor het project Waddenatelier woonde en werkte Erik van Ommen in 2012 in de voormalige kazerne op Vlieland. Zijn verblijf daar resulteerde in het voorjaar van 2013 in de publicatie van een jubileumboek, een overzichtstentoonstelling in Slot Zeist en een videoverslag over zijn werkwijze. Voor Museum Tromp’s Huys heeft Van Ommen een selectie gemaakt uit veel van de door hem toegepaste technieken. Tevens is het videoverslag te zien. De tentoongestelde werken zijn te koop.
Vlielander amateurfotografie
7 oktober 2014 t/m 3 januari 2015
De Cultuur Historische Vereniging organiseert samen met Museum Tromp’s Huys een fototentoonstelling.
d'Engelsche Furie, een ooggetuigenverslag
1 juli - 4 oktober 2014
1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.
In het jaar waarin de Tall Ships Races Harlingen aandoen, start de herdenking van deze ramp. In het museum zijn attributen tentoongesteld die uit de verbrande schepen afkomstig (kunnen) zijn. Rode draad door de tentoonstelling vormt het ooggetuigenverslag van dominee Den Heussen: De Engelsche Furie uit 1667, dat voor de duur van de tentoonstelling door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan het museum in bruikleen is gegeven.
Nanning Willem Duinker - Duizendpoot
18 februari - 30 juni 2014
De grondlegger van het toerisme op Vlieland. Zo zou je Nanning Willem Duinker kunnen noemen. Het Duinkersoord, de duinen op Vlieland waarin zomerhuizen staan, werd naar hem vernoemd.
Een tentoonstelling over schipper, ondernemer en de oprichter van N.V. Noordzeebad op Vlieland. Tentoonstelling in samenwerking met zijn achterkleinzoon H.K. Stolk, auteur van Zeebad Vlieland.
Gasten schilderen Vlieland
29 oktober 2013 - 15 februari 2014
Steek voor steek
27 augustus - 26 oktober 2013
Verhaal van Lange Paal
7 augustus - 26 oktober 2013
Illustraties voor een kinderboek
Elza van Schaik
1 mei - 31 oktober 2013
De wind in het helmgras - keramiek
Ku[n]stwerken
5 maart - 3 augustus 2013
Panoramaschilderijen van Vlieland
Vlielander amateurs
2 oktober 2012 - 2 maart 2013
Ieke Trinks
7, 8 & 9 september 2012
Performance in de museumtuin, tijdens Into the Great Wide Open
Aan de vergetelheid onttrokken
1 mei - 1 oktober 2012
18de en 19de eeuwse tekeningen van Vlieland en Terschelling