Openingsweekend Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

16 januari 2018 - Het weekend van 26-28 januari is het weekend waarin de officiële opening plaatsvindt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Op veel plaatsen in de hele provincie worden op vrijdag 26 januari verhalen verteld: 2018verhalen. Op Vlieland doen we daar ook aan mee! Er zullen verhalen verteld worden in Museum Tromp’s Huys, De Noordwester en de kerk. Verhalen over ‘het verhaal achter de dingen’, verhalen over hoe het is om hier te werken, waarom iets heel bijzonder is. Verhalen over het waarom, het waar en het hoe.

De verhalen zijn voor alle leeftijdsgroepen, van jong tot oud. Ook de kinderen van Vlieland zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan en naar de verhalen te komen luisteren! De deur van het museum zwaait open om 19:00 uur. Kom mee voor een wandeling langs de verschillende verhalenvertellers en drink na afloop met de verhalenvertellers een drankje bij De Lutine! Kijk op www.2018verhalen.nl voor meer informatie over alle verhalen die in Friesland verteld gaan worden.

Nel Cupido ontvangt je klokslag 19:00 uur bij de entree en vertelt over de beginjaren van het museum. Harry van Keulen vertelt over het scheepsmodel van de Zeven Provinciën. Heleen Rommens vertelt een hilarisch verhaal over hoe het is om Praatje Film in het museum te houden. Agnes Nagtzaam neemt je vervolgens mee naar De Noordwester en vertelt in het voorbijgaan een verhaal over de de klok van het Oude Raadhuis.
In de Noordwester vertelt Dirk Bruin waarom de Tweede Wereldoorlog hem zo fascineert. Marjan Woestenburg vertelt over het wonen bij de haven. Elsje de Ruijter laat jullie een aantal fragmenten uit een oude film van Vlieland zien en vertelt waarom het zo bijzonder is dat deze beelden er zijn. Henk Veerdig vertelt over de wind. Dan neemt Elsje je mee naar het schilderijendepot van het museum aan de Achteromweg en vertelt over het hoe en waarom van luchtvochtigheid en temperatuur. Vervolgens neemt ze je mee naar de kerk.

Gerda van Keulen vertelt daar een verhaal over konijnen. Janke Boomsma vertelt een filosofisch verhaal en Jan den Ouden vertelt waarom op Vlieland een bevruchtingsstation voor bijen kan zijn.
De verhalen duren niet langer dan 5-10 minuten. Na afloop is er een afsluitend drankje ter ere van Leeuwarden (en de hele provincie Friesland) Culturele Hoofdstad 2018! Daar is iedereen welkom!

Schema 26 januari
19:00 start in Museum Tromp’s Huys
19:30 wandeling naar De Noordwester via het Oude Raadhuis
19:45 vervolg in De Noordwester
20:15 wandeling naar depot museum
20:30 wandeling naar kerk
20:45 verhalen in de kerk
21:15 einde verhalen en afsluiting bij De Lutine