NU: Claudy Jongstra

Ze slaapt. De zee slaapt. De getijden gaan af en aan. Eb en vloed, eb en vloed wisselen elkaar af. We zien de getijden in het licht dat schijnt over de zee. Ze ademt de getijden. Een gefluister klinkt op. Is het een wiegeliedje, een droom? Het is een oud verhaal, een sage over het ontstaan van het eiland. Het eiland dat we kennen als Vlieland. Luister mee…

English below

In deze sprookjesachtige sfeer bevindt zich een installatie van Claudy Jongstra. Licht en geluid symboliseren de getijden en maken zo een verbinding met het wad. Daarnaast lokt het geluid de bezoeker, nodigt hem of haar uit om te luisteren naar het verhaal over het ontstaan van het eiland.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad heeft Museum Tromp’s Huys de Friese kunstenaar Claudy Jongstra gevraagd om een installatie in te richten op de eerste verdieping van het museum, geïnspireerd op het ontstaan van Vlieland. Northern Blues is de titel van het werk. De wol van Drentse heideschapen, geverfd met Europese indogo, reflecteert het blauw van de Waddenzee, verweven met verloren visnetten van de kustlijn van Harlingen en Vlieland.

Elk net is opgevist met hulp van Fishing for litter, een initiatief waarbij vissersboten afval uit hun netten verzamelen en afleveren aan de wal. Uit deze combinatie van rauwe natuurlijke materialen en de resten van menselijke interactie met onze natuurlijke omgeving spreekt een nieuwe kijk op onze leefwereld en de noodzaak om op een innovatieve manier met het milieu om te gaan.

Jongstra is een internationaal opererende Friese beeldend kunstenaar, die voornamelijk met textiel werkt. Ze staat bekend om haar grootschalige, textiele werken die gezien kunnen worden als muurschilderingen. Veelal tonen de werken de schoonheid van de natuur.

Jongstra werkt vaak met vrijwel vergeten ambachten zoals spinnen, kaarden en weven. Ze werkt samen met architecten en opdrachtgevers over de hele wereld om haar unieke, tactiele werken te creëren. Voor dit project maakt Claudy een ruimtelijk werk, voortbouwend op recente ontwikkelingen in haar kunstenaarschap, waarin ze meer de ruimtelijke kant van installaties onderzoekt.

Jongstra voelt zich sterk verbonden met het Noord-Nederlandse landschap, specifiek gezien de Waddenzee en met name Vlieland. In de zomermaanden verblijft Jongstra een groot deel van haar tijd op het eiland.

curator: Jorn Konijn // licht: Maarten Warmerdam // verhaal: Marian Woestenburg // verteller: Anke Bruin

 

 

NORTHERN BLUES is an immersive installation by Claudy Jongstra for Museum Tromp’sHuys. Flowing from Jongstra’s studio practice and philosophy, the materials form a sculptural statement of the current environmental composition of the Northern coastal landscape. Indigenous Drenthe Heath sheep wool is colored with Frisian-grown woad (European Indigo) to reflect the Blues of the Wadden sea, entangled in discarded fishing nets from the shorelines of Harlingen and Vlieland. Each net was collected with the help of ‘Fishing For Litter’, an initiative that collaborates with fishing boats to collect trash that enters their nets while fishing. 

The combination of raw natural materials and residue from human interaction with the environment speaks to new realities of our surroundings and the need for innovative actions toward environmentalism.

curation: Jorn Konijn // light: Maarten Warmerdam // story: Marian Woestenburg // narration: Anke Bruin